Чим насправді відрізняються коричневі яйця від білих?
Уявіть ситуацію: ви запланували спекти пиріг, але немає головного інгредієнта – яєць. Ви йдете до крамниці, знаходите поличку з потрібним продуктом і бачите, що курячі яйця бувають різних кольорів, розмірів і за різною ціною. Чому одні яйця дорожчі за інших? Чим вони відрізняються? Які яйця варто купити?
Існує думка, що коричневі – домашні, а білі – з фабрики
Але насправді колір яєць залежить від породи курей. Кури з білим пір’ям несуть білі яйця, а з коричневим – коричневі. Є породи, які несуть плямисті та навіть блакитні яйця, проте вирощують таких курей не часто і тому такі яйця нечасто продають.
З кольором вирішили. А як щодо користі?
Щоб вам не говорили, коричневі і білі яйця мають однакову кількість поживних речовин і тому вони однаково корисні. Правда, іноді яєчна шкаралупа у одних яєць здається твердішою, ніж у інших – тут причиною буде вік курки. Як правило, молоді кури несуть яйця з твердою шкаралупою, а старі – з більш тонкою. Іноді коричневі яйця можуть коштувати дорожче тільки тому, що коричневі кури мають більші розміри, ніж білі, і вимагають більше корму. У цьому випадку виробник просто хоче «відбити» витрати на корм.
Але іноді різниця в ціні виправдана
Незалежно від кольору і породи курки, на кожному яйці (або пакуванні) стоїть штамп. Перша цифра означає категорію, потім вказуються країна і код виробника. Окремо надрукована дата. До речі, про дату. На яйці ще може стояти буква «д» або «с», що означає «дієтичне» або «столове». Простіше кажучи, дієтичне – це дуже свіже яйце (до 7 діб), а столове – трохи більш зріле (від 8 до 25 діб). Саме категорія може впливати на ціну. Проте категорія свідчить про масу яйця, а не про його якість.
Існує кілька основних категорій:
C3 – 3-тя категорія (від 25 до 44,9 г)
C2 – 2-га категорія (від 45 до 54,9 г)
C1 – 1-га категорія (від 55 до 64,9 г)
C0 – преміум категорія (від 65 до 74,9 г)
А зазвичай гігантським яйцям присуджується категорія «В» – вища. До речі, в рецептах тих же пирогів зазвичай маса 1 яйця дорівнює 40 гр., тобто мається на увазі невелике яйце 3-ої категорії.
Проте домашні яйця значно кращі
Правда, за зовнішнім виглядом ви їх навряд чи розрізните. Як правило, домашні курячі яйця відрізняються більш багатим смаком і яскравим жовтком, ключовим фактором тут є корм, який отримувала курка. Такі яйця варто шукати тільки на ринках. Отож, хапаємо з полиці найдешевші свіжі яйця і біжимо швидше пекти наш пиріг.