Класичний рецепт Тірамісу. Як довго ми шукали цей рецепт
Складові
500 г вершкового сиру маскарпоне,
4 яйця,
цукрова пудра 5 ст. л.,
300 мл холодного міцного еспресо,
1 стакан солодкого вина Marsala
200 г готових савоярді (або “Дамські пальчики” у нас називаються)
Гіркий какао-порошок для посипання або гіркий чорний шоколад.
Приготування
Збити білки в дуже міцну піну. Для більшої міцності піни бажано в кінці збивання додати трохи цукрової пудри. Від щільності збитих білків буде залежати розтечеться крем чи ні. Жовтки розтерти до білого кольору з цукровою пудрою.
Додати маскарпоне і добре розмішати (зручніше великою виделкою).
Білки ложками додавати в крем і обережно перемішувати.
Холодний еспресо змішати з aлкоголем. Кожне печиво занурити на 5 секунд в кавову суміш і покласти в форму.
На савоярді викласти половину крему.
Зверху покласти другий шар печива, просоченого кавою.
На них викласти крем. Якщо хочеться, щоб особливо вишукано виглядав десерт, поверхню прикрашаю кремом із кондитерського мішечка простими маленькими конусами щільно один до одного. Насадка-зірочка. Тоді доведеться посипати какао-порошком!
Поставити тірамісу на 5-6 годин в холодильник.
За цей час крем загусне. Маскарпоне можна замінити густими сільськими вершками з ринку. Вони не повинні бути кислими.
Замість Амаретто можна використовувати мигдальну есенцію. Якщо Марсалу годі й шукати, я додаю трохи (3-4 ст. ложки) хорошого коньяку або апельсинового лікеру Grand Marnier і 1-2 кавові ложки рідкої мигдальної есенції.
Зазвичай перед подачею на тертці тру чорний охолоджений шоколад прямо на крем, равномірно. Какао виглядає гірше і при їжі вдихається. Але, якщо вирішите посипати какао, то робіть це за допомогою маленького сита.
Правильний тірамісу накладають і їдять ложкою, а не ріжуть шматочки з бісквіту, як це часто роблять в ресторанах. І, будь ласка, ніяких ягід, інформує - То є Львів
! Смачного!