«На що ти розраховуєш, те і знайдеш» ©

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС

Авторизація

Авторизуйтеся

11 речей, через які на кухні немає затишку і панує вічний безлад

Дослідники з університету Північної Кароліни з’ясували, що в наш час 70% жінок готують вдома. В середньому на кухні вони проводять 71 хвилину на день. Ця кімната залишається однією з найважливіших локацій в будинку, отже, все тут повинне бути зручним, чистим і безпечним. Але навіть у першокласної господині на кухні можуть виявитися речі, які забирають багато часу, сил і лише збільшують масштаби майбутнього прибирання.

Ми пошукали і знайшли дратівливі, непотрібні і навіть шкідливі предмети на кухні, від яких оберігають свій будинок всі розумні господині.

1. Універсальні обробні дошки

Краще, коли дошки мають «спеціалізацію»: одна для м’яса, інша для овочів, для риби третя. При цьому варто пам’ятати, що пластмасові дошки вважаються набагато більш небезпечними з точки зору швидкості розмноження в них патогенних бактерій, ніж дерев’яні.

Подряпини і рівці на пластикових дошках з часом стають набагато глибшими, ніж на дерев’яній поверхні, відповідно очищуватися така дошка з кожним разом буде все гірше і гірше. Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів США (US Food and Drug Administration, US FDA) офіційно рекомендує використовувати на домашніх кухнях дві дошки. Перша – для м’яса/риби/птиці, друга – для готових до вживання продуктів.

2. Меблі без цоколів

Під кухонними шафами з вузькими щілинками між шафою і покриттям для підлоги буде накопичуватися пилюка, шерсть домашніх тварин, дрібне сміття, бруд. Щоб дістатися до цих важкодоступних місць, буде потрібно багато часу і спритність. Щоб спростити процес прибирання, можна замовити на кухонні меблі цоколі, які будуть щільно прилягати до підлоги.

3. Підлога з нерівним покриттям

Кожна виїмка на підлозі кухні – це магніт для бруду. Суміш пилюки з дрібними крапельками жиру буде затримуватися в щілинці між дошками паркету, закупорить отвори рельєфного лінолеуму. Чим менше нерівностей буде на кухонній підлозі, тим швидшим і зручнішим буде прибирання.

4. Рушники для всього

Дослідники культивували бактерії з 100 кухонних рушників після 1 місяця використання. Майже половина з них містила бактерії, які можуть викликати хвороби. При цьому на рушниках, які використовуються за декількома призначеннями, в тому числі витирання посуду, рук і протирання поверхонь, кількість бактерій була більшою, ніж на рушниках, які використовуються для одного призначення.

Тому хороші господині мають на кухні не менше 2 рушників і оновлюють їх протягом тижня. Ще більш гігієнічний варіант – паперові рушники: вони використовуються лише 1 раз, а отже, на них не скупчуються мікроби і бактерії

5. Набір ножів

По-перше, цей громіздкий предмет займе багато місця на відкритій робочій поверхні, тобто буде збирати на себе всі випадкові крапельки і вимагати додаткового догляду. По-друге, такі набори містять просто величезну кількість ножів, які можуть не використовуватися роками. На кухні цілком достатньо 3 добрих ножів замість непотрібних 17-ти, які йдуть одним комплектом.

6. Відкрита труба вентиляції

Ця труба досить проста в установці, але дуже незручна в прибиранні: в дрібних складочках труби з часом накопичується пилюка. Прибирати її вкрай незручно, по-перше, через те, що вона проходить уздовж стелі, по-друге, вона досить рухлива і легко гнеться від занадто інтенсивного тертя. Хорошою альтернативою може стати пластикова система вентиляції: її легше підтримувати в чистому стані – досить просто час від часу протирати вологою ганчіркою. Інший спосіб захистити себе від незручного збірника пилюки – вибрати кухонний гарнітур до стелі та заховати труби вентиляції за стулками шафи.

7. Контейнери

Кілька контейнерів для зберігання круп – це практично, але вежа невикористовуваних пластикових коробок – це баласт, який займає корисне місце на кухні.

Контейнери для харчових продуктів, призначені для одноразового використання, не підходять для повторного зберігання продуктів харчування. Багаторазові контейнери фахівці радять змінювати, якщо вони починають вицвітати, покриватися тріщинами або глибокими подряпинами.

8. Невикористані гаджети

Тостер, в якому хліб почав підгоряти і тепер припадає пилюкою на нижній полиці шафи, блендер, який розбризкує вміст по всій кухні – від зіпсованих кухонних гаджетів, як і від тих, що вже давно стоять без діла, відмовитися складно, але потрібно. Гаджети, які перестали бути потрібними, можна віддати або навіть продати тим, хто буде ними користуватися. Це скоротить час, який витрачається на прибирання полиць, звільнить простір для по-справжньому потрібних речей.

9. Кухонний острів з плитою

Навіть якщо розміри приміщення дозволяють розмістити кухонний острів з плитою по середині кімнати, краще відмовитися від цієї ідеї. Якщо щось розіб’ється на плиті – доведеться відмивати майже всю кухню. А якщо плита стоїть впритул до стіни, потрібно буде тільки протерти кухонний фартух і підлогу перед плитою. Кухонний острів краще обладнати мийкою і розмістити там додаткову робочу зону.

10. Побутова техніка на підвіконні

Від перепаду температур всередині техніки може утворитися конденсат, через який вона швидко вийде з ладу. Особливо схильна до впливу мікрохвильова піч: конденсат зруйнує емалеве покриття і вона заіржавіє вже через рік. Для мікрохвильової печі набагато краще підійде окрема полиця на стіні. А простір біля вікна можна використовувати для облаштування додаткової робочої зони.

11. Чайник з накипом

Якщо людина випадково проковтне кілька частинок цього накипу, то нічого страшного з нею не станеться. Але якщо вона буде регулярно пити з чай з його шматочками, то солі, що розчинилися в шлунку, почнуть проникати в судини, кров, нирки та інші внутрішні органи.

Надлишкові солі накопичуються в суглобах, закупорюють судини, можуть навіть призвести до утворення каменів у нирках. До того ж, накип погано проводить тепло, тому чим більше його накопичується на дні чайника, тим повільніше він буде нагріватися. Також цей наліт може привести до поломки приладу.

Очистити чайник від накипу можна за допомогою оцту, лимонної кислоти або соди. Напевно, в цьому переліку знайшлося те, чого і ви нізащо не потерпите на своїй кухні.

Джерело

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі