Дієтологи радять їсти сало, щоб схуднути
Майже 40 років лікарі рекомендували зменшити вживання продуктів з насиченими жирами (сало, вершкове масло, сметана тощо). Дієтологи запевняли, що від великої кількості тваринних жирів підвищується рівень холестерину, страждають судини і погіршується робота серця. Однак сучасні дослідження спростували цей постулат. “Масло, сир, червоне м’ясо (яловичина, баранина), сало – продукти, що містять насичені жири, з меншою ймовірністю ведуть до розвитку серцево-судинних захворювань, ніж продукти з низьким вмістом жиру”, – говорить учений-кардіолог лондонської лікарні при Croydon University Асім Малхотра. На думку дослідника, основний винуватець серцевих недуг – цукор і рафіновані вуглеводи, пишуть Вести з посиланням на The Daily Mail. У свою чергу колишній головний дієтолог МОЗ України Петро Карпенко зазначає, що звичка українців їсти сало – здорова традиція. “Сало містить незамінні жирні кислоти: арахідонову та олеїнову. Перша входить до складу всіх клітинних мембран, бере участь у передачі клітинних сигналів і поліпшує роботу серцевого м’яза. Ця кислота забезпечує гормональну активність, холестериновий обмін, імунну відповідь організму. Тому сало рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу і підтримки імунної системи. А без олеїнової кислоти неможливий правильний обмін речовин в організмі людини. Її вміст в салі трохи нижче, ніж в оливковій олії, тому для тих, хто хоче схуднути, сало – незамінний продукт. Адже олеїнова кислота прекрасно засвоюється організмом”, – каже дієтолог. Крім того, сало повільно розщеплюється, його невеликий шматочок може підтримувати сили протягом всього дня, воно дає швидку ситість, захистить від переїдання, не перевантажує печінку і володіє жовчогінною дією. І завдяки цим властивостям, скибочка сала вранці натщесерце допоможе зберегти фігуру, хоча в 100 г сала і міститься близько 724 ккал. Зазначимо, що у Швеції нещодавно завершилися дослідження з впливу жирів на судини і серце. В результаті Шведська рада з технологій охорони здоров’я визнала, що збільшення в меню жирів покращує показники рівня цукру в крові і підвищує рівень виключно “корисного холестерину”. А проблеми починаються під час вживання насичених жирів у поєднанні з цукром (вуглеводистою їжею). Враховуючи, що вуглеводні добавки часто присутні у м’ясних напівфабрикатах, то варто “налягати” на сало в чистому вигляді і рідше ласувати ковбасами і сосисками.