Мариновані гриби: рецепт без стерилізації
Кінець літа і початок осені в лісах знаменується розпалом грибної пори, і численні любителі із задоволенням йдуть на "тихе полювання", повертаючись з повними кошиками щедрого лісового "улову".
Щоб у тебе вийшли вдалі, смачні і апетитні мариновані гриби, спочатку ознайомся з деякими особливостями і правилами їх приготування.
Не забувай, що гриби можуть бути підступними та небезпечними. Головне, щоб ти точно була впевнена в безпеці знайденого гриба. Якщо маєш хоч найменші підозри, гриб краще викинути і не ризикувати!
Які ж гриби можна маринувати, крім усім відомих печериць? Білі, маслюки, лисички, рижики, красноголовці, підберезники, сироїжки, зеленушки, опеньки, грузді та інші.
Взагалі, перш ніж займатися грибами, їх потрібно розсортувати за видами, оскільки різні гриби можуть готуватися по-різному. Навіть розмір має значення. Дрібні гриби маринуються ціленькими, у великих слід відокремити шляпки від ніжок і за необхідності також порізати. Маслюки перед маринуванням слід очистити від шкірки.
Перед маринуванням гриби рекомендується ненадовго замочити в холодній підсоленій воді. Так вони легше очистяться і промиються.
Пропонуємо тобі приготувати мариновані гриби, якими із задоволенням поласують твої гості і зараз, і взимку, якщо ти закатаєш пару баночок про запас.
Даний рецепт розрахований на 6 півлітрових баночок маринованих грибів.
Мариновані гриби: рецепт без стерилізації
Інгредієнти з розрахунку на 1 л:
гриби,
спеції за смаком (перець чорний горошком, перець духмяний, лавровий лист),
1 стакан 9%-го оцту,
2 ст. ложки цукру,
1 ст. ложка солі,
вода 1 л.
Мариновані гриби - приготування:
Гриби перебери, викидаючи червиві, погані й підозрілі. Почисти гриби, у великих відокрем шляпки від ніжок і поріж. Потім склади в глибоку ємність, залий холодною водою і залиш на 30 хвилин.
Акуратно промий і дістань гриби з води, залишаючи на дні все сміття і бруд. Ще раз гарненько промий. Показником того, що гриби промиті добре, буде чиста піна під час варіння.
Приготуй розсіл із розрахунку на 1 л води: додай у воду оцет, сіль, цукор і перемішай до розчинення.
Поклади промиті гриби в каструлю, додай спеції і залий розсолом. Постав каструлю з грибами на вогонь, доведи до кипіння і вари, знімаючи піну на повільному вогні 40 хвилин.
Проварені гриби розклади по стерилізованих банках, залий киплячим маринадом і закатай.
Смачного!