Вбивча суміш: вчені розповіли чому не можна змішувати ці види напоїв
Нещодавно стало відомо, що на дослідах з акваріумними рибками міжнародна дослідницька група підтвердила небезпеку алкоголю та несподівані ефекти, що можуть виникати при його змішуванні з енергетиками.
Такий результат відбувається у зв'язку з тим, що комбінація етанолу і таурину відключає інстинктивні механізми захисту.
Про це повідомив журнал Science Direct.
Об'єднана група вчених з Бразилії, Великобританії і США встановила, що таурин - саме він відповідає за ефективність більшості енергетиків, що випускаються в наші дні, - підсилює негативні наслідки вживання алкогольних напоїв.
Вчені провели ряд експериментів на звичайних акваріумних рибках даніо-реріо і переконалися, що етиловий спирт не тільки небезпечний для здоров'я, але і здатний відключати вроджені інстинкти.
Цікаво, що одним з перших при вживанні алкоголю "падає" показник комунікативності. Під впливом етанолу рибки, як правило, відмовлялися від колективного переміщення по акваріуму і найчастіше забивалися в його віддалені кути.
Але варто було такій підхмеленій рибці прийняти ще і "енергетик", то самітник перетворювався в надто активну особину. Вчені вважають, що комбінація етанолу і таурину відключає інстинктивні механізми захисту у живих організмів і, зокрема, інстинкт самозбереження.
Досліди показали, що після вживання коктейлю зі спиртом і таурином рибки втрачали почуття небезпеки, починаючи ризиковану комунікацію з небезпечними хижаками.
До слова, вчені з Інституту суспільної охорони здоров'я Америки проаналізували дані, зібрані з центрів по контролю і профілактиці, і в результаті склали список найкорисніших для здоров'я продуктів.
Вживання цих продуктів є дієвою профілактикою ожиріння, а також допомагає уникнути розвитку важких захворювань, заявили дослідники.
Зокрема, вчені порекомендували регулярно їсти різноманітну зелень і листові овочі. У цих рослинних продуктах містяться високі рівні вітамінів A, B6, C, E, K, що сприяють поліпшенню процесів травлення, а також нормалізації ваги і гормонального фону.
Крім того, експерти вважають важливим вживати в їжу різноманітну капусту - звичайну, кольорову, брюссельську. Капуста є джерелом набору цінних для зміцнення організму нутрієнтів: кальцію, заліза, фолієвої кислоти і клітковини.
Також дієтологи з Інституту суспільної охорони здоров'я Америки дали таку пораду: замінити банани гарбузом. Фахівці посилаються на результати досліджень, які показали, що в гарбузі набагато більше ніж в бананах міститься калію, що є одним з головних "серцевих" мінералів.