5 приголомшливих рецептів найсмачніших пампушків до зимових свят
на 25- 30 маленьких пампушків нам знадобиться:
1.5 склянки борошна
2 ч.л розпушувача
1/2 ч.л солі
1/4 ч.л кориці
1/3 склянки цукру
1 яйце (розміру L)
1/2 склянки молока (або вершків)
1 ч.л екстракт ванілі
2 ст.л рослинного масла
1 банан (або 1 яблуко натерте на тертці)
для присипки:
1/2 склянки цукру
1 ч.л кориці
олія для смаження
Приготування:
У каструльку з товстим дном наливаємо олію висотою 4 сантиметри.
Ставимо на вогонь і прогріваємо до 180 градусів (якщо немає термометра можна перевірити так: вставляємо в олію дерев’яний шампур і коли по ньому побіжать бульбашки значить олія готова).
Присипка: змішуємо в мисці цукор і корицю.
У мисці змішуємо: просіяне борошно, розпушувач додаємо цукор, сіль і корицю.
В іншій мисці змішуємо молоко, яйце, ваніль і пюре банана (розминаємо виделкою) або натерте на тертці яблуко. З’єднуємо обидві маси до однорідності.
Ложкою для морозива набираємо тісто і обережно опускаємо в. олію Обсмажуємо протягом 4-5 хвилин до золотисто коричневого кольору.
Дістаємо, викладаємо на паперовий рушник щоб прибрати надлишки олії, а потім мачаємо в суміші цукру і кориці.
Сирні пампушки за 5 хвилин
Склад:
300г сиру (перемолоти 3 рази)
2 великих яйця
3 столові ложки цукрової пудри (близько 60г) для тіста + трохи посипати пампухи
2 склянки * пшеничного борошна (близько 320 г)
щіпка солі
2 плоских чайних ложок порошку для випічки
1 чайна ложка лимонного екстракту, або цедра 1 лимону
1 келих горілки (25 мл, так пампушки вбирають менше жиру)
олія для смаження
* 250 мл склянки
Приготування:
Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. Нагрійте олію в низькій та широкій каструлі.
Тим часом, коли олія нагрівається, готуйте тісто для пампушків. Яйця разом з цукром і сиром змішують у однорідну масу, потім додають просіяну муку разом з порошком для випікання та дрібкою солі, постійно перемішуючи. Наприкінці додайте горілку та лимонний екстракт. Змішати.
Тісто виходить досить липким, тому руки намастіть олією і так формуте кульки(наприклад, близько 3-4 см) і кидайте на гарячу олію. Після смаження заувий жир зберіть серветками. Нарешті, посипте цукровою пудрою, смачного!
Пампушки(донатси) із заварним кремом і джемом
Складові:
Для пампухів:
250 гр. пшеничного борошна
2 столові ложки (30 гр.) Цукрової пудри, плюс ½ склянки (110 гр.) Додатково для покриття
1 чайна ложка (5 гр.) солі
2 чайні ложки (10 гр.) сухих дріжджів
2 яйця
цедра половини лимона
¼ склянки + 2 чайні ложки (75 мл) теплої води
65 гр. вершкового масла, м’якого
олія для смаження
Для начинки:
½ склянки вершків
¼ склянки молока
Ванільний екстракт – 1 ст.л.
2 яєчних жовтки
2 столові ложки цукрової пудри
2 столові ложки кукурудзяного крохмалю
¼ склянки густого джему
Приготування:
Викласти всі інгредієнти для пампухів, крім вершкового масла, в чашу міксера, оснащеного гаком для тіста.
Змішувати на низькій швидкості протягом 4 хвилин, або до еластичного тіста.
Далі під час змішування, додати вершкове масло по шматочках, змішати до однорідної маси, без видимих шматочків масла. Це займе близько 5-8 хвилин.
Почистити боки чаші, накрити плівкою, і відкласти в сторону в тепле місце, щоб дати піднятися в два рази.
У той час як тісто піднімається, зробити начинку. Помістити вершки, молоко і ваніль в невелику каструлю, і підігріти на середньому вогні.
У маленькій мисці, збити разом яєчні жовтки, цукрову пудру і крохмаль. Коли молоко почне пінитись по краях, зняти його з вогню і повільно додаючи збити його з яєчною сумішшю.
Вилити суміш назад в каструлю і поставити на середній вогонь, постійно збиваючи. Готувати поки суміш не закипить і стане дуже густою – близько 3 хвилин.
Після того, як суміш досягне консистенції м’якого вершкового масла, викласти його в миску, накрити кришкою і відкладіть, щоб охолодити повністю.
Коли тісто підніметься, викласти його на добре посипаній борошном поверхні, розкачати тісто в прямокутник, (трохи більше 1 см) товщиною, і вирізати 9 пампушок, використовуючи (5 см) круглу форму.
Помістити донатси на пергаментний папір на аркуші для випічки, накрити плівкою, і відкласти в сторону, щоб дати піднятися ще на 45 хвилин, або до тих пір, поки вони не стануть пухкими.
Коли пампушки закінчили свій другий підйом, помістити 5 см олії у високу каструлю з товстим дном. Нагріти олію на слабкому вогні.
В якості альтернативи, помістити невеликий шматочок тіста в олію, і коли воно почне підніматися до поверхні,олія набуде потрібної температури.
Смажити пампушки невеликими порціями близько 1 хвилини з кожного боку або поки вони не стануть золотисто-коричневого кольору.
Дістати пампушки на паперовий рушник, і коли вони всі готові, обваляти їх у цукровій пудрі.
Щоб начинити пампушки, змішати охолоджений крем з варенням, потім помістити суміш в кондитерський мішок.
Начинити пампушки кремом. Смачного!
Хорватські пампушки( з картоплею та родзинками)
У Хорватії напередодні Різдва готують дуже цікаві солодощі – картопляні пампушки фрітуль. Крім картоплі в них є родзинки, спеції і міцний алкоголь, що робить їх схожими на традиційні європейські кекси. Фрітулі зазвичай смажать у великій кількості, щоб пригостити друзів і близьких і себе не образити.
Інгредієнти:
500 г картоплі,
350-400 г борошна,
2 ст.л. цукру,
1 щіпка солі,
2 ст.л. шеррі або лікеру,
2 ст.л. темного рому,
2 ст.л. джину,
1 ст.л. трояндової води,
1 щіпка мускатного горіха,
цедра 1 апельсина,
0,3-0,5 склянки родзинок,
1 пакет (12 г) активних дріжджів,
1,5 склянки окропу,
олія для смаження
Посипання для пампушків:
2 склянки цукрової пудри,
4 ст.л. кориці
Приготування:
Змішайте три види алкоголю і замочіть в ньому промиті родзинки.
Зваріть картоплю в шкірці, почистіть, поки гаряча, і викладіть на посипаний борошном стіл.
Розімніть картоплю з борошном, злийте алкоголь з родзинок, додайте потроху окропу, всипте дріжджі і замісіть м’яке тісто. Можливо, вам не знадобиться вся вода, а може бути, доведеться додати ще.
Місіть тісто, розтягуючи і складаючи, щоб воно наситилося повітрям.
Додайте сіль, цукор, спеції і родзинки, добре перемішайте і залиште тісто в теплому місці, накривши рушником, на годину.
Розігрійте в каструлі олію для фритюру.
За допомогою двох ложок(або вологих рук) формуйте з тіста кульки, опускайте в киплячу олію по кілька штук за раз і смажте кілька хвилин до золотистого кольору.
Готові фрітулі складають на паперову серветку, а потім обвалюють в суміші цукрової пудри і кориці.
Подавайте паимпушки фрітуль теплими, з несолодким чаєм або кавою.
Приголомшливі пампушки на заварному тісті!
Вам буде потрібно:
Борошно – 5склянок
Дріжджі – 50 г свіжих
Молоко – 2 скл.
Цукор – 1 ч. Л.
Цукрова пудра – 3/4 скл.
Яєчні жовтки – 8 шт.
Яйця – 2 шт.
Масло вершкове (розтоплене) – 120 г
Горілка або ром – 100 мл
сіль щіпка
Цедра одного лимона
Як готувати:
1. Готуємо тісто: дріжджі змішуємо з 3 ст. л. теплого молока і 1 ч. л. цукру. Накриваємо харчовою плівкою, прибираємо в тепле місце на 10-15 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
2. Час, що залишився молоко доводимо до кипіння і прибираємо з вогню. Борошно просіваємо в велику миску і заливаємо киплячим молоком, все перемішуємо, щоб не було грудочок (можна використовувати міксер). Яєчні жовтки збиваємо з цукровою пудрою до світлої густуватої маси. У борошно додаємо дріжджі, яйця, жовтки, цедру лимона, горілку і сіль. Замішуємо тісто близько 15 хвилин.
3. Замішуємо тісто і поступово вливаємо розтоплене масло. Тісто замішуємо руками до тих пір, поки не використовуємо все масло. Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на 1,5-2 години, щоб тісто піднялося.
4. Присипаємо робочу поверхню борошном і розгортаємо тісто завтовшки 1-1,5 см. Вирізаємо круги діаметром 5-6 см і знову залишаємо тісто на розстойку приблизно на 1 годину.
5. Смажимо пампушки в олії до золотистого кольору з кожного боку. Пампухи викладаємо на блюдо з серветками, щоб вони ввібрали в себе зайвий жир.
Можна заповнити пампушки джемом за допомогою кондитерського мішка або просто прикрасити цукровою пудрою зверху. Смачного!