6 рецептів приготування домашніх сирів
1л кефіру
1л молока
6 яєць
4 ч. ложки солі (або за смаком)
1/3 ч. ложки червоного гострого перцю
щіпка кмину
1 зубчик часнику
невеликий пучок різної зелені: кріп, кінза, зелена цибуля
Приготування:
1. У каструлю вилити молоко і кефір, поставити на плиту. Не доводячи до кипіння, влити в гарячу молочно-кефірну суміш збиті з сіллю яйця. Довести до кипіння і варити цю суміш, помішуючи, на невеликому вогні кілька хвилин до моменту відділення сироватки.
2. Зняти з вогню, дати охолонути 1-2 хвилини і додати дрібно подрібнену зелень і червоний перець, видавити зубчик часнику (або що-небудь на свій смак)
3. Вилити масу в друшляк, застелений марлею, складеною в 2 шари. Вирівняти сирну масу ложкою.
4. Закрутити марлю вузлом, дати стекти сироватці. Потім марлю розкрутити, що утворився кругляшок сиру та прикрити краєм марлі, зверху покласти блюдце і поставити на блюдце який-небудь прес (підійде, наприклад, банка з водою, закрита кришкою).
5. Поставити в холодильник на кілька годин. І все. Наприклад, ввечері зробили і поставили в холодильник, а вранці вже можна їсти на сніданок. Добре буде смакувати з чорним хлібом і помідорами.
2. Домашній сир «Паприка»
Починається все з того, що ми робимо звичайний панир, тобто майже доводимо молоко до кипіння і додаємо на 2 л. молока 0,5 ч. ложки лимонної кислоти.
Коли відокремилася сироватка, зливаємо її через сито з марлечки, відразу ж в отриманий ще м’який і гарячий панир додаємо: — зелень будь-яку (я брала петрушку, можна додавати базилік, кріп і т.д.) — кумін 1 ч. ложку — кмин 1 ч. ложку — паприку 1 ч. ложку. Паприка повинна бути не мелена, а шматочками.
Тепер швидко перемішуємо сир і загортаємо марлю зверху. Ставимо під прес на 40-60 хв. Пресом може служити каструля з сироваткою.
ЧИТАЙТЕ: Готується швидко. Виходить соковитий, ніжний, пухкий і шалено смачний
Тепер додаємо в сироватку сіль з розрахунку 3 ст. ложки солі на 1 л. сироватки.
Розгортаємо наш сир і кладемо його в сироватку. Через добу сир готовий.
Якщо брати сільське молоко у бабусі, яке зазвичай буває дуже жирним, то сир по консистенції нагадує звичайний магазинний сир, а якщо брати звичайне магазинне молоко, то сир «шарується» як сулугуні.
З таким сиром можна робити бутерброди, але він такий смачний, що ми його з’їли просто так, до бутербродів справа не дійшла 🙂
3. Домашній сир
Складові:
1 л. молока
400 гр сметани
1 ст. ложка солі
4 яйця
Приготування:
Молоко з сіллю закипить, додати сметану з яйцями.
І помішуючи довести до кипіння, вилити на друшляк, застелений марлею. І під прес години на 3 год.
4. Домашній твердий сир
Складові:
2 л молока (молоко ідеально домашнє, можна пастеризоване).
2 столові ложки солі
6 яєць
400 гр сметани
200 гр кефіру
Приготування:
Поки закипає молоко з сіллю, збиваєте яйця зі сметаною.
Додаєте яєчно-сметану суміш, помішуючи, додаєте кефір і доводите до кипіння (не кип’ятити).
Після всіх ваших маніпуляцій молоко повинно згорнутися.
Викладаєте масу на дрібне-дрібне сито (або марлю), даєте стекти сироватці.
Сир завертаєте в марлю, ставите під прес і в холод на 4-5 годин. Чим важчий прес, тим твердіший сир.
Можна експериментувати з добавками (оливки, маслини, перець гострий і т.д.)
5. Домашній твердий сир з перчиком і кропом
Складові:
Для сиру:
2 л пастеризованого молока
500 мл кислого молока
4 яйця
1 ч. ложка солі
Добавки можуть бути будь-які:
Червоний солодкий перець, кріп
Приготування:
0,5 л пастеризованого молока заквасити, можна просто залишити при кімнатній температурі на 2-3 доби.
А для швидкості процесу нагріти до 40 градусів, додаючи ложку кефіру і залишити на кухні, через добу кислятина буде готова. 1,5 літра молока поставити на вогонь і довести до кипіння.
Тим часом 4 яйця і кисле молоко збити вручну, вінчиком до однорідності, до сметани.
Як молоко закипить, зробити маленький вогонь і постійно помішуючи додати кисло-яєчну суміш. Помішуючи, довести суміш до вигляду прозоро-жовтуватої сироватки.
У мене процес зайняв десь 7-10 хвилин. Потім поставити на сито або друшляк, вистелений марлею і дати стекти всій рідини.
Поки стікає рідина, перчик нарізати дуже дрібно, кріп також подрібнити … Акуратно додати в сирну масу і під прес.
6. Домашній сир
Складові:
3 л незбираного молока
1 л кефіру
3 яйця
1 — 2 ч. ложки солі
2 3 ч. ложки цукру
Добавки (якщо робиться з зеленню):
2 столові ложки порізаної зелені за смаком (цибуля, кріп, петрушка, базилік, часник, чилі і т. д.) чорний перець
1 жовток (для запікання в духовці)
Приготування:
Збити яйця. Змішати кефір з яйцями.
Поставити молоко на вогонь. Як тільки молоко почне закипати, відразу ж додати кефір з яйцями і перемішати.
З появою на поверхні «пластівців», зняти молоко з вогню. Процідити молоко через сито.
Додати сіль, цукор (за бажанням зелень) перемішати.
Отриманий сир викласти в марлю, покласти в друшляк і придавити пресом (або підвісити). Поставте на 7-8 годин, щоб стекла рідина.
За бажанням можна вистелити марлеву форму, викласти відціджений сир, придавити важким пресом і поставити в холодильник на 3-4 години.
Для запікання в духовці, змастити сир збитим жовтком і поставити в попередньо нагріту до 225 ° С духовку на 10 хвилин, до золотистого кольору.