6 викрутасів мозку, через котрі ми товстішаємо
1. Низька самооцінка
Надлишкова суворість затьмарює життя і впливає на об’єм талії. Представники індустрії схуднення заробляють на тому, що змушують людей погано себе почувати і надто критично відноситись до свого тіла. В результаті людина, яка потрапила в цю пастку, витрачає гроші на таблетки, продукти для зниження ваги, купує плани харчування, котрі не дають результату.
Люди з низькою самооцінкою звинувачують в невдачах не шарлатанів, а себе. Засмучуються ще більше, опускають руки і перестають себе обмежувати в їжі. А потім продовжують купувати продукти «для схуднення». Однак, такі дії нагадують «еффект йо-йо», коли після суворих обмежень в їжі людина набирає більше, аніж скинула.
Як боротися
Найпростіший спосіб стати менш вимогливим до себе – робота з психологом. Спеціаліст «направить» мозок і жити буде простіше. Існує план Б: привести себе до ладу ефективними способами. Наприклад, почати рахувати калорії. Правда існує нюанс – невпевнена в собі людина ніколи не буде задоволена досягненнями, а це загрожує анорексією.
2. Емоційне переїдання
Їжа дарує відчуття комфорту, особливо, якщо вона жирна чи солодка. Тому багатьом властиво в будь-якій незрозумілій ситуації шукати щось поїсти. Причому дослідження показують, що жінки частіше заїдають стрес, а чоловіки заміняють їжею нудьгу.
В кінцевому результаті ви переїдаєте і зайві калорії, котрі потребував мозок, а не тіло, перетворюються в жир.
Як боротися
Якщо вам властиве емоційне переїдання, почніть вести харчовий щоденник. Причому записуйте в нього не тільки те, що ви з’їли, але і для чого. Наприклад, на обід ви приготували сендвіч, тому що ви були голодні. А на полуденок з’їли шоколадку, тому що хотіли відволіктися від роботи. Коли ви зрозумієте справжні мотиви і виявите закономірність, стежити за харчуванням буде набагато простіше.
3. Депресія
Дослідження вказують на прямий зв’язок між депресією та збільшенням ваги. Встановлено, що цей розлад – один із факторів, за яким можливо передбачити ожиріння людини в майбутньому. Зауважимо також протилежний зв’язок: у людей з ожирінням ризик депресії вищий.
Як боротись
Депресія – це не проблеми з настроєм, а серйозне захворювання, тому з нею потрібно звернутись до психіатра.
4. Занадто суворий підхід до схуднення
Ви почали рахувати калорії, ходите в спортзал і запровадили дисципліну, як у військових. Але саме такий вимогливий підхід може не принести бажаних результатів. Якщо ви занадто мало їсте чи тренування занадто виснажливі, мозок буде перешкоджати скиданню ваги.
По-перше, організм не знає, що ви спеціально створили йому сурові умови. Тому він перемикається на режим виживання. Дослідження виявили, що клітини мозку вміють попереджувати спалення жиру в умовах сильної нестачі калорій. На думу вчених, цей механізм був вироблений в давнину, коли їжа потрапляла в організм нерегулярно і він повинен був сам розумно розподілити запаси енергії між прийомами їжі. Крім того, стрес приводить до вироблення кортизолу, який перешкоджає скиданню кілограмів.
По-друге, суворі обмеження приводять до одержимості їжею, що примушує вас переїдати, як тільки ви перестаєте стежити за харчуванням. І знову спрацьовує «ефект йо-йо».
Як боротися
Не женіться за швидкими результатами. Обирайте збалансоване харчування і тренування, котрі роблять вас сильнішими і щасливішими, а не перетворюють у вичавлений лимон.
5. Неправильний підхід до їжі
Власники підтягнутих тіл, що заробляють через соціальну мережу продаючи програми для схуднення, часто закликають припинити сприймати їжу як задоволення і відноситись до неї як до палива. Проблема в тому, що ви не автомобіль. І смакові рецептори отримані вами не випадково.
Якщо вам говорять, наприклад, з’їдати більше курячих грудинок, але ви їх не можете терпіти, залишається тільки подумати, як швидко ця харчова стратегія зайде в глухий кут.
Як боротися
Набагато простіше дотримуватись здорового харчування, якщо враховувати гастрономічну пристрасть. Але складати меню ви будете змушені самі. Хоча б тому, що ніхто не знає краще за вас ваші уподобання.
6. Сприйняття їжі як винагороди
Їжа – нагорода, передбачена природою. Прийом їжі викликає вироблення дофаміну, який активує в мозку центр задоволення. Якщо заохочувати себе їжею за успіхи і звершення, задоволення стає ще сильнішим. В кінці формується тісний зв’язок між їжею і приємними відчуттями, що примушують їсти, навіть, якщо немає апетиту.
Наприклад, в дитинстві ви їли торт тільки в свята. І зараз тістечко – найпростіший спосіб підняти настрій і зробити день особливим.
Як боротися
Підійдіть свідомо до запитання і перед кожним прийомом їжі запитуйте себе, чи голодні ви, чи вами керують інші мотиви. І придумайте іншу систему заохочення. Наприклад, після вдалого завершення проекту відправляйтесь кататись на атракціонах.