Найкращий рецепт з нашого села. У нас усі жінки “литий пляцок” з сирним кремом вважають своїм улюбленим!
Готується такий пляцок дуже легко, адже ми випікаємо всього один корж, а ніжний соковитий сирний шар дуже гарно доповнює цей біло-чорний бісквіт. Джерело
Пляцок просто тане в роті ваші рідні та гості будуть приємно вражені.
Литий пляцок з сирним кремом – інгредієнти
Світле тісто:
• Крохмаль – 150 г.
• Борошно – 50г.
• Цукор – 1 склянка.
• Сіль – щіпка.
• Оцет (9%) – 1 ст. л.
• Розпушувач – ½ ч. л.
• Білки – 6 штук.
Для темного тіста:
• Яйця – 6 штук.
• Цукор – ¾ склянки.
• Борошно – 1 склянка.
• Сіль – щіпка.
• Розпушувач – 1 ч. л.
• Какао темне – 2 ст. л.
Для сирного крему:
• Сир (перемелений 2 рази) – 1 кг.
• Цукор – 1 склянка.
• Ванільний цукор – 1 ст. л.
• Жовтки – 6 штук.
• Масло – 200 г.
• Пудинг ванільний – 1 упаковка.
• Крохмаль – 1 ч. л. (з гіркою).
• Молоко – ½ склянки.
Додатково:
• Шоколадна помадка.
• Кокосова стружка.
• Литий пляцок з сирним кремом – приготування
• Світле тісто
• Білки збиваємо до густої піни з дрібкою солі, по ложці вводимо цукор, та продовжуємо збивати до однорідної блискучої маси, як на безе (збиваємо на максимальній швидкості міксера).
• Борошно, крохмаль та розпушувач змішуємо та просіюємо у збиті білки, додаємо оцет, аккуратно перемішуємо лопаткою чи дерев’яною ложкою.
• Темне тісто
• Білки збиваємо на найбільших оборотах міксера з дрібкою солі до густої піни. По ложці вводимо цукор та продовжуємо збивати до утворення гладкої однорідної маси. Зменшуємо швидкість міксера (до найменшої) та по одному вводимо жовтки (не припиняючи збивати.
• Борошно перемішуємо з какао, та розпушувачем, просіюємо, акуратно вмішуємо в яєчну масу.
• Форму (25х35) застеляємо пергаментом, по ложці в центр форми викладаємо тісто, чергуємо темне та світле. Коли все тісто у формі, можете ще зробити узори дерев’яною шпажкою.
• Корж випікаємо при температурі 180 градусів 40-45 хвилин (до «сухого сірника»). Залишаємо корж охолоджуватися. Та розрізаємо на 3 коржі.
• ***ПРИМІТКА. Корж ріжеться краще, якщо це робити через добу після випічки.
• Сирний крем
• Пудинг та крохмаль розводимо в холодному молоці, добре вимішуємо, щоб не було грудочок.
• Жовтки збити з цукром до пухкої світлої маси, додати м’яке масло та збивати хвилину.
• Перемелений сир перекласти в каструлю, додати жовткову масу, поставити на малий вогонь та прогріти, постійно помішуючи, до повного о’єднання складників.
• Коли сирна маса почне «булькати» (закипати), одним рухом вилити пудингову масу та швидко перемішати, варимо до загустіння.
• Сирну масу охолоджуємо до температури тіла, часто помішуємо, щоб не утворилася «шкірочка».
• В форму викладаємо нижній корж та змащуємо його половиною сирного крему, накриваємо другим коржем, викладаємо решту крему, вирівнюємо, накриваємо третім коржем, злегка притискаємо.
• Ставимо пляцок в холодильник на 3-4 години.
• Поливаємо шоколадною помадкою та за бажанням посипаємо кокосовою стружкою.
• Смачного!