Перекис водню та сода. Лікарка пояснила, як не можна худнути
Щоб не стати жертвою "оздоровчих" дій, з наслідками яких лікарі часто стикаються у клінічній практиці, Міністерство охорони здоров'я пропонує почитати поради гастроентеролога-дієтолога Наталії Динник.
ЧИ ВАРТО ВЖИВАТИ СОДУ ЧИ ПЕРЕКИС ВОДНЮ
Однозначно ні.
Тривале споживання соди підвищує рівень натрію і зменшує рівень калію, кальцію та магнію.
Це може призвести до порушення серцево-судинної регуляції, підвищення артеріального тиску, порушенню мінералізації кісток, утворення каменів у нирках, нерідко навіть до таких ускладнень, як набряк мозку.
Нетривалий ефект у зменшенні симптомів печії звісно підкупає людей з кислотозалежними станами, проте згодом за зворотнім ланцюгом кислотність шлунку навпаки підвищується та нерідко такі експерименти ведуть до виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки.
Інша загрозлива "інтернет-пігулка" стосується вживання перекису водню.
Дана методика не має доказової бази для застосування. Досить часто пацієнти вірять у диво-пігулку та часто потрапляють у лікарні з запаленням не лише шлунка, а й кишечника, підшлункової залози, перитонітом.
ЧИ ПОТРІБНО ВЖИВАТИ РОЗТОРОПШУ ТА ІНШІ ЖОВЧОГІННІ ЗАСОБИ
Досить часто люди роблять помилку, самі собі призначаючи жовчогінні засоби.
Вони можуть призвести до загострення холециститу, виходу каменю з жовчного міхура у холедох, спровокувати гостру жовчну коліку, механічну жовтяницю та розвити панкреатит.
ЯКИХ ДІЄТ СЛІД ПРИТРИМУВАТИСЯ
НЕ відмовляйтеся від сніданків та НЕ притримуйтеся безжирових дієт заради схуднення.
Через це згущується жовч і утворюються камені у жовчному міхурі.
Щоб запобігти жовчно-кам'яній хворобі, слід:
мати регулярні повноцінні сніданки з вживанням корисних жирів;
не робити довгі перерви між прийомами їжі;
не вживати каву замість їжі.
Також нерідко жовчно-кам'яна хвороба є наслідком різкого схуднення.
Тому перед тим, як ви вирішили позбутись зайвих кілограмів, рекомендовано здійснити Ультразвукове дослідження жовчних шляхів та проконсультуватись з лікарем.
ЯК СЛІД ХУДНУТИ
Безпечним для здоров'я вважається позбуття 500-800г, максимально 1 кг за тиждень.
Не варто намагатись схуднути на 10-20 кг за короткий термін, оскільки різке схуднення може призвести не лише до ефекту швидкого повернення втрачених кілограмів, а і до цирозу печінки, патологій серцево-судинної системи, порушення менструального циклу, зменшення м'язевої маси, гормональних, електролітних та мікроелементних порушень.
Європейською та Американською асоціацією клінічного харчування визначено, що при зменшенні маси тіла на 10 % у 3-місячний термін може призвести до розвитку нутрітивної недостатності, яка потребує лікарської корекції.
ОСНОВНІ КРОКИ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
Обмежте вживання цукровмісних продуктів, виробів з білого борошна, нешліфованого рису та "додаткового цукру", що міститься у солодких напоях та фруктових соках.
Ці продукти мають високий глікемічний індекс, а отже – здатні підіймати рівень глюкози крові, що призводить до збільшення продукції інсуліну та поступовим виснаженням рецепторів до дії інсуліну.
Через це може розвинутися цукровий діабет, жирова хвороба печінки, серцево-судинні ускладнення.