«На що ти розраховуєш, те і знайдеш» ©

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС

Авторизація

Авторизуйтеся

Полюби своє серце. 9 простих порад для вашого "мотору"

Впевнений, ви знали людей, які померли через серцево-судинні захворювання. В таких випадках зазвичай кажуть – не витримало серце.

А чи думали ви про те, що йому доводиться витримувати? І чому?

Дійсно, найчастіше люди помирають через те, що не вберегли своє серце.

Серцево-судинні захворювання – вбивця номер один у світі, через них помирає більше людей, ніж з будь-яких інших причин.

Українці в середньому живуть на 10 років менше, ніж громадяни країн Західної Європи і помирають у більш ніж половині випадків (67% від усіх смертей) саме через серцево-судинні захворювання.

Кожен третій українець у віці від 18 до 65 має підвищений кров’яний тиск, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань.

Зростає захворюваність на гіпертонію серед молодих чоловіків.

За даними Світового банку, кожен п’ятий українець у віці від 18 до 24 страждає на гіпертонію. І третина з них навіть не знають про свою хворобу.

Багатьох цих захворювань і смертей можна уникнути, і для цього не потрібно надзусиль чи радикальних кроків.

Нам пощастило: серцево-судинні захворювання спричинені не непередбачуваними вірусами, для поширення яких варто раз чхнути хворій людині, не бактеріями, які все важче вбити антибіотиками.

Причиною серцево-судинних захворювань найчастіше є наші звички, а з цим легше боротися, варто лише полюбити своє серце і дбати про нього.

Якщо дотримуватися 9 простих порад від The National Health Service in England, ризик розвитку серцево-судинних захворювань можна суттєво знизити.


Киньте курити, якщо ви все ще це робите.
Це буде найкращим рішенням для здоров’я вашого серця.

Куріння є однією із головних причин виникнення серцево-судинних захворювань. Через рік без куріння ризик серцевого нападу знижується вдвічі, у порівнянні з ризиками курця.

В Україні працює безкоштовна гаряча лінія "Я кидаю курити": 0-800-50-55-60. Зателефонуйте, і фахівці допоможуть вам справитися із тютюновою залежністю. 


Будьте активними
Вгору-вниз: фізична активність може знизити ризик розвитку захворювань серця.

Це – ефективний спосіб підняти настрій та уникнути наслідків стресу. Приділяйте 1,5 години кардіонавантаженням щотижня. Займайтеся 30 хвилин 5 разів на тиждень.

Це може бути будь-який вид активності, що змушує вас дихати важче, а ваше серце – битися швидше.


Слідкуйте за вагою.
Надмірна вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Харчуйтеся здоровою, збалансованою їжею. Щодня їжте овочі і фрукти, а от жирів і цукру якомога менше.


Їжте більше клітковини.
Принаймні 30 грам над день.

Звідки брати клітковину? Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна (що менше зерно оброблене, то краще), фрукти та овочі.

Останні також хороше джерело вітамінів та мінералів. Їжте щонайменше 5 порцій різноманітних фруктів та овочів щодня: додавайте одні у каші, інші – до яєчні.


Скоротіть об’єм насичених жирів у раціоні.
Коли ви вживаєте забагато їжі з високим вмістом насичених жирів, може підвищитися рівень холестерину у крові.

Віддавайте перевагу нежирному м’ясу (птиця, кролик) та продуктам з низьким вмістом жирів.   


Вживайте менше солі.
Щоб кров’яний тиск був у нормі, приберіть сільничку зі столу, додавайте менше солі під час готування їжі.

Щойно ви звикнете до менш соленої їжі, ви зможете відмовитись від солі повністю.

Остерігайтеся готових продуктів з високим вмістом солі. Більша частина солі, яку ми вживаємо, знаходиться у їжі, яку ми купуємо.

Рекомендована щоденна норма 5 г. солі – це близько однієї чайної ложки.


Їжте рибу принаймні двічі на тиждень.
У тому числі порцію жирної риби, адже вона є потужним джерелом омега-3 жирних кислот, які захищають від проблем з серцем.

Вагітні жінки та ті, які годують груддю, не повинні вживати більше двох порцій жирної риби на тиждень.


Менше алкоголю.
Не забувайте, що алкоголь калорійний, і його надмірне вживання не лише може додати ваги, але й збільшує ризики серцево-судинних захворювань.


Читайте етикетки на продуктах харчування.
Коли ви ходите по магазинах, варто читати етикетки на продуктах та перевіряти їхню калорійність, жирність, вміст солі та цукру.

Така звичка допоможе вам зробити кращий вибір на користь вашому серцю.


Владислав Збанацький, заступник гендиректора Центру громадського здоров'я з нагляду за неінфекційними хворобами, спеціально для УП.Життя

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі