Польський пляцок “Пишнота” з безе, горіхами і пудингом
Польський пляцок “Пишнота”
Тісто: 400 г борошна, 200 г маргарину, 100 г цукру, 4 жовтки, 1 ч. ложка порошку для випічки, 2 ст. ложки сметани.
Для пудингу: 500 мл молока, 3 жовтки, 70 г цукру, 3 ст. ложки крохмалю, 200 г масла.
Безе: 4 білка, 150 г цукру, 1 ст. ложка крохмалю.
Крім того: 400 г сливового варення, близько 250 г волоських горіхів.
Нарізати волоські горіхи. Інгредієнти для тіста замісити до однорідної маси. Розділити тісто навпіл. Половину тіста викласти у форму (розміром приблизно 35 х 24 см), застелену пекарським папером. Намазати половиною варення, посипати половиною горіхів, викласти половину безе. Під час випікання другу половину тіста і безе тримати в холодильнику.
Безе. Білки збити до стійкої піни . Продовжуючи збивати поступово додати цукор. Білки готові тоді, коли проводиш пальцем і залишається стійка борозенка. Насамкінець додати крохмль і акуратно перемішати.
Пляцок випікати в попередньо розігрітій духовці 30 хв при 180 °C. (Зверніть увагу, якщо бізе буде рум’янитися швидко, покрити йогофольгою). Після випікання коржа дати йому охолонути.
Коли охолоне, дістати з форми. Таким же способом спекти другий корж.
Підготовка пудингу. Закип’ятити склянку молока з цукровою пудрою. Решту молока ретельно змішати з яєчним жовтком і крохмалем. Додати в кипляче молоко, помішуючи швидко, щоб уникнути грудок. Кип’ятити (приблизно 1 хв), поки пудинг не загусне. Дати охолонути.
Можна пекти одразу один великій корж на великій бляшці, а потім розрізати його навпіл.
М’яке масло збити міксером до легкого і пухнастого. Продовжуйте перемішування поступово додаючи холодний пудинг.
Масу покласти на торт. Накрити другим коржем. Охолодити пляцок протягом трьох-шести годин.