Полунична спокуса: гаспачо, сорбе, панакота, брускета і ще три цікаві рецепти з улюбленою ягодою
Полуниця в шоколаді. Дітям на радість, собі на десерт
Потрібно: 500 г ягід, 1 плитка будь-якого шоколаду, можна різний - молочний, білий, чорний.
Готуємо: полуницю миємо, даємо обсохнути. На водяній бані топимо шоколад, опускаємо в нього кожну полуницю, даємо шоколаду застигнути, виклавши ягоди на решітку (можна з духовки) або нанизавши їх на шпажки і поставивши у склянки.
Брускета з полуницею. Ідеальна літня «закуска» до холодного вина.
Потрібно: жменя ягід, будь-який м'який несолодкий сир (вершковий, горгондзола, камамбер, дор-блю), базилік, бальзамік, свіжий багет.
Готуємо. Полуницю і базилік миємо, даємо стекти воді. Полуницю і багет ріжемо скибками. Багет підсушуємо у духовці, щедро намазуємо сиром, викладаємо зверху нарізану полуницю, «кропимо» бальзаміком і притрушуємо нарізаним базиліком.
«Гаспачо» з полуниці. Легкий полуденок нашвидкуруч
Потрібно: 1 кг ягід, 2 ст. л. лимнного соку, 2 ст. л. меду, 2 ст. л. натурального йогурту без домішок, трошки м’яти, 3-4 вівсяних або пісочних печива.
Готуємо. Ягоди і м’яту миємо, даємо стекти воді, перетираємо у блендері до стану пюре, але не до стану юшки, а так, щоб залишилися крупинки. Додаємо мед, лимонний сік, перемішуємо. Можна добре перемішати разом з йогуртом, а можна викласти «художньо»: у красиві склянки або скляні супниці спочатку покласти йогурт, зверху полуничне «гаспачо» і притрусити все це дрібно покришеним печивом.
Запіканка з полуницею. Недільний сніданок
Потрібно. Для запіканки – 500 г м'якого сиру (творогу), 100 мл сметани або грецького йогурту, 3 яйця, 75 г манки, 125 г цукру, по щіпці ванілі, солі, трошки покришеного печива, вершкове масло. Для соусу – 500 г полуниці, 100 мл води, 100 г цукру, 20 г крохмалю.
Готуємо. Жовтки відділяємо від білків. Білки збиваємо з сіллю у густу піну. В блендері перетираємо сир, сметану, жовтки, манку, цукор, ванілін до однорідної маси. Акуратно вводимо, помішуючи, білки.
Беремо форму для випічки,добре змащуємо маслом, присипаємо крихтами печива, викладаємо сирну масу.
Розігріваємо духовку до 160С і випікаємо годину.
Тим часом готуємо соус. 300 г ягід миємо і ріжемо скибками. 200 г ягід розтираємо до стану пюре. Додаємо цукор і ставимо на середній вогонь. Крохмаль перемішуємо у воді і додаємо в пюре, постійно помішуючи. Доводимо до кипіння і проварюємо кілька хвилин.
На готову запіканку викладаємо свіжі ягоди і поливаємо соусом.
Панкота з полуницею. По суті, вершкове желе, від якого не відірватися
Потрібно: 1 склянка жирних вершків, 1 склянка молока, ½ склянки цукру, 1 ч.л. ванільного цукру, 1 ст. л. желатину (8 г), цедра половини лимону, 300 г полуниці, цукрова пудра, м’ята.
Готуємо. Желатин розпускаємо за інструкцією. Вершки змішуємо з молоком, додаємо цукор і ванільний цукор, цедру. Добре нагріваємо на вогні, ледь не доводячи до кипіння. Знімаємо з вогню і додаємо розпущений желатин. Перемішуємо ретельно. Масу розливаємо у склянки до половини і ставимо у холодильник добре загуснути.
Полуницю перетираємо в блендері з цукром.
Виймаємо панакоту з холодильника і поливаємо полуничним пюре. Присипаємо цукровою пудрою, прикрашаємо м’ятою.
Полуничне сорбе. Смачна і не дуже калорійна заміна морозиву
Потрібно: 500 г полуниці, 100 мл помаранчевого соку, 100 г цукру.
Готуємо. До соку додаємо цукор, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і проварюємо 1-2 хвилини на малому вогні, охолоджуємо.
Полуницю миємо, кладемо в блендер, додаємо апельсиновий сироп, збиваємо до стану пюре. Перекладаємо в контейнер і ставимо у морозильну камеру на 6 годин, щогодини перемішуючи, щоб маса робилася крихкою.
Полуничне шампанське. Те, що треба для літнього вечора
Потрібно: горня полуниці, пляшка шампанського, лід.
Готуємо. Є два варіанти. Перший – для лінивих: полуницю ріжемо навпіл, кладемо у фужери, наливаємо шампанське і кладемо лід. Другий – для не лінивих: полуницю перетираємо в блендері до стану пюре. На дно фужерів кладемо 2-3 кубики льоду, зверху полуничне пюре і наливаємо охолоджене шампанське.