Різдвяний маковий завиванець (рецепт)
Рецепт приготування тіста для завиванців
• Борошно – 500 г
• Дріжджі – 40 г
• Молоко – 250 г
• Цукор – 80-120 г
• Жовтки – з 3-4 яєць
• Масло – 100 г
• Сіль – 0,5 ч.л.
• Ваніль
• Цедра
Дріжджі розводимо в теплому молоці, додаємо 1 ст.л. цукру, борошна додаємо стільки, щоб розмішане тісто було, як густа сметана. Ставимо тісто підніматися.
Коли тісто підросте добавити решту цукру, жовтки, сіль та муку. Замісити тісто. Під кінець замішування додати розтоплене (охолоджене) масло, ваніль та цедру. Знову ставимо в тепле місце.
Коли тісто підросте вдруге, викладаємо його на стільницю, ділимо і розкачуємо його товщиною до 1 см. Тісто змащуємо збитим яйцем або білком, розкладаємо начинку і скручуємо завиванець, який викладаємо на змащену прямокутну форму або на помащенен деко і знову ставимо в тепле місце.
Коли наші завиванці підростуть, змащуємо їх зверху збитим яйцем і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин.
Начинка до макового завиванця
• Мак – 250 г
• Цукор – 100 г
• Мед – 50 г
• Вода – ¼ склянки
• Борошно – ½ ст.л. (або 1 ст.л. манки)
• Родзинки – 20 г
• Горіхи – 20 г
• Білок – з одного яйця
• Цедра з апельсина або лимона
Мак добре промиваємо, запарюємо, відціджуємо і перемелюємо (можна розтерти в макітрі, подрібнити в блендері). З води і цукру варимо сироп (до нитки). До сиропу всипаємо мак, мед, муку або манку, добре все перемішуємо. Коли макова суміш остигне додаємо родзинки, цедру, січені горіхи, збитий в піну білок і добре вимішуємо. Намащуємо на тісто для завивання.
Горіхова начинка до завиванця
• Горіхи – 250 г
• Цукор – 150 г
• Жовток – з 1 яйця
• Ром або коньяк – 1 ст.л.
• Сметана – ¼ склянки
Горіхи перемелюємо. Жовток збиваємо з цукром та сметаною, додаємо алкоголь, змішуємо з горіховою масою. Маса має бути трішки рідкуватою.
Намащуємо на розкачане тісто для завиванця. Далі скрутити рулетом, защипати краї змазати зверху яйцем, розведеним з водою. Дати підійти 30 хв. Випікати 45 хв при 180℃.
Смачного!
Джерело