Туалетний папір із кров'ю: що кладуть у шаурму замість м'яса
Стріт-фуд, або вулична їжа – найпопулярніший спосіб швидко та нібито смачно поїсти. Але наскільки корисні такі перекуси і чи не відправлять вони вас до інфекційного відділення вже сьогодні? Заради справедливості варто сказати, що в Україні існує багато закладів, котрі ту ж саму улюблену шаурму готують професійно та якісно. В кіосках ситуація зовсім інша, іноді вона просто жахає.
Шаурма на "Видубичах": поганий приклад кухарям
Свого часу ця історія спричинила чимало галасу у ЗМІ. Поліція викрила підпільний цех, умови в якому взагалі далекі від санітарних. Але навіть після закриття кіоску та відкриття кримінального провадження про порушення технічних та медичних вимог тут все одно, немов гриби, виростають небезпечні "магазинчики-клони".
І це стосується не тільки однієї станції метро і столиці, повторюється масово в інших містах України. Трохи згодом затримали чергового "бізнесмена" кавказької національності. Коли справа дійшла до відділення поліції, його попросили показати, як готував шаурму. Від такого очі полізли на лоба навіть у копів.
Рецепт наступний: трохи фаршу, туалетний папір та свиняча кров. Все це ретельно замішувалося просто у відрі, а потім щедро засипалося спеціями, аби перебити неприємний запах. На питання, чому так вчинив, продавець тільки розводив руками: мовляв, ніхто не скаржився, не отруївся. Але хто ж піде сваритися до кіоску після лікарні, про це чоловік не подумав.
Небезпека шаурми
Ця страва вважається одним із найнебезпечніших фаст-фудів, який з незрозумілих причин продається буквально на кожному кроці. Особливо не радять їсти таке улітку, коли ризик отруїтися зростає до максимуму. А тим паче годувати цим дітей. У більшості вуличних кіосків немає водопостачання, тому якісно помити руки і м'ясо перед приготуванням в них просто неможливо.
Багато питань виникає також за якістю м'яса - адже проконтролювати його свіжість покупець не може, а спеції і соуси забивають будь-який запах, який міг би насторожити. Крім того, якщо фаст-фуд продається в вуличному наметі, на продукт потрапляє пил, сідають комахи, які розносять хвороботворні бактерії. Саме ж м'ясо швидко псується, а на шампурі воно може крутитися цілий день, і це в таку спеку.
Якщо продукти виявляться неякісними, то харчове отруєння гарантоване. Таким чином можна навіть нажити гіпертонію, проблеми з серцем, атеросклероз, жирову інфільтрацію печінки (жировий гепатоз), підвищити ймовірність інсульту та інфаркту. Встановлено, що якщо з'їдати по одній порції шаурми двічі на тиждень, ризик розвитку інфаркту при цьому підвищується в кілька разів.
Це ще й швидкий шлях до ожиріння -- одна порція шаурми містить близько тисячі калорій, що становить майже половину добової норми (в середньому, чоловiк потребує до 2500 калорiй на добу, а жiнка - до 2000). Подвійна шаурма тягне на всі 1990 калорій - і це без салату та соусів. Якщо додати до цього обсмажене м'ясо, під час чого у ньому утворюються канцерогени, то ця страва стає просто вбивчою.
Зараз часто у підземних переходах стоять кіоски, де чоловік без одноразових рукавичок брудними руками хапає це м'ясо, просмажене кілька разів, овочі, майонези... Як результат - кишкова паличка, сальмонела, збудники гепатиту чи дизентерії.
Тому тим, хто дбає про своє здоров'я, варто відмовитися від вуличної шаурми і купувати її у перевірених місцях, а ще краще – готувати вдома.