18 січня – Голодна кутя: як варто провести день перед Водохрещем
18 січня – Надвечір’я Богоявлення, час підготовки до великого свята Хрещення Господнього, – йдеться на сайті “Православіє в Україні”.Традиція Хрещенського Святвечора дуже нагадує Різдвяний: так само православні дотримуються посту, вживаючи їжу з рослинним маслом лише після завершення ранкової служби Божої. Так само, як і перед Різдвом, готують і споживають кутю, цебто – варену пшеницю з маком, медом та горіхами, яка є головною складовою пісного столу.
У цій схожості – відлуння стародавніх часів, коли Різдво і Богоявлення святкувались в один день.
У храмах після закінчення ранішнього Богослужіння, під час якого звершується урочиста Літургія Василія Великого, здійснюється перше освячення Хрещенської води, споживши яку, родина приступає до пісної трапези.
Важливо зауважити – саме споживання Святої води після відправи, а не поява зірки, і є часом, коли можна сідати за стіл.
Також зазвичай, повернувшись із церкви додому зі Святою водою, господар кропить нею ближніх та всі закутки своєї оселі. За численними спостереженнями, вода ця, або – Велика Агіасма, цебто – велика святиня, має цілющі властивості та захищає від впливу нечистої сили, тому християни з належною шаною зберігають цю воду та приймають її з великим благоговінням, як і належить святині.
Іноді люди розділяють святу воду на Богоявленську і Хрещенську. Це – помилковий погляд. Просто вода освячується двічі – 18 та 19 січня, але властивості її однакові, адже чин освячення один і той самий, як і назва свята: Богоявлення та Хрещення Господнє — два значення однієї події.