9 ознак непереносимості глютену, які важливо знати кожному
1. Проблеми з шлунково-кишковим трактом
Основні ознаки пов’язані з роботою кишківника: нудота, здуття живота, діарея, біль в животі та навіть закреп. Часто люди співвідносять ці симптоми з іншими захворюваннями. Іноді лікарі помилково діагностують синдром подразненої товстої кишки. Дослідження підтверджують, що 10-15% населення світу страждає від цього захворювання. Однак ті ж симптоми можуть мати люди з непереносимістю глютену, і через неправильний діагноз вони не отримують належного лікування.
2. Незрозуміла зміна ваги
Непереносимість глютену може привести як до втрати ваги, так і до її збільшення без очевидних причин. Це відбувається через запальні процеси на клітинному рівні та порушення обміну речовин. Раптова зміна ваги може супроводжувати інші неприємні захворювання. Пам’ятайте, що це може бути пов’язане з непереносимістю клейковини, якщо наявні й інші симптоми мальабсорбції .
3. Гормональний дисбаланс
Науці відома пряма залежність між непереносимістю клейковини і гормональними порушеннями, які можуть проявлятися як нерегулярний менструальний цикл, раптові коливання ваги, ПМС і розлади сну. Гормональні збої, викликані непереносимістю глютену, можуть відбуватися під час статевого дозрівання, вагітності та менопаузи у жінок.
4. Проблеми з центральною нервовою системою
Глютен збільшує запалення і проникність кишківника. В результаті чого можуть з’явитися проблеми з концентрацією, депресія, неспокій, безсоння і втома. Деякі люди відчувають дратівливість і відчуття, що вони легко втрачають хід думки.
Згідно з дослідженням, люди, які не переносять клейковину, більш схильні до мігрені. Причини головного болю можуть бути різними. Людина, що страждає алергією на глютен, може відчувати головний біль через 30-60 хвилин після їжі.
5. Проблеми зі шкірою і нігтями
Кератоз шкіри і герпетичний дерматит – це два стани шкіри, безпосередньо пов’язані з непереносимістю глютену. Симптоми включають свербіж і висипання, які можуть з’явитися на руках, тілі, обличчі, сідницях, ліктях і на лінії росту волосся. Ще один симптом – ослаблені й ламкі нігті.
6. Синдром дефіциту уваги і гіперактивності
Розладом, який також може бути пов’язаний з непереносимістю клейковини, є синдром дефіциту уваги і гіперактивності. СДУГ може проявлятися як у дітей, так і у дорослих. Люди з цим розладом мають труднощі з концентрацією уваги, страждають на гіперактивність і погано керовану імпульсивність. Безглютенова дієта допоможе зменшити симптоми СДУГ.
7. Поганий стан зубів
У разі алергії на глютен погіршується абсорбція необхідних елементів і мінералів в кишківнику. Це також відноситься до кальцію. Результатом можуть бути проблеми з зубами і порожниною рота: гіперчутливість емалі, карієс і стоматит. Якщо ви дбаєте про свої зуби, але все одно помічаєте такі симптоми, причина може бути викликана споживанням клейковини.
8. Залізодефіцитна анемія
Дуже часто цереброваскулярна патологія діагностується через залізодефіцитну анемію. Її симптоми включають зменшення об’єму крові, втому, задишку, головний біль, блідість шкіри і навіть артрит. Залізо погано засвоюється, оскільки через алергію на глютен спостерігається порушення абсорбції заліза в кишківнику.
9. Аутоімунні захворювання
Багато людей з аутоімунними захворюваннями страждають від алергії на клейковину. Целіакія – це аутоімунне захворювання, при якому імунна система атакує власні клітини кишківника після потрапляння до них глютену. Проблема посилюється тим фактом, що ця хвороба збільшує ризик розвитку інших аутоімунних захворювань, таких як тиреоїдит, хвороба печінки, хвороба Крона, діабет, витіліго, ревматоїдний артрит і розсіяний склероз.
Як перемогти непереносимість глютену?
1. Пройти тест. Лікар візьме аналіз крові та перевірить її на наявність антитіл, які зазвичай присутні в крові людей з целіакією. Перед аналізом вам необхідно внести глютен у свій раціон: це допоможе уникнути неточних результатів.
2. Виключити клейковину з раціону. Відмовтеся від виробів, що містять пшеницю, житнє борошно, булгур, манну крупу і т. ін.
Завжди перевіряйте склад продуктів. Віддавайте перевагу тим, що містять позначку «Без глютену».
Чи помічали ви у себе будь-які ознаки з цього переліку? Поділіться з нами своїми спостереженнями.