Бограч по-закарпатськи
Бограч - це мабуть найпопулярніша страва на Закарпатті. Цей суп найчастіше зустрічається в меню різних закарпатських закладах харчування. Бограч гуляш дійсно дуже смачна страва. Але сама назва "бограч" з угорської означає - "казан". Так історично склалося, що на Закарпатті, і в інших регіонах України, цією назвою вже давно називають першу страву, яка прийшла з угорської кухні.
Навіть, якщо у вас немає казана, ви з легкість зможете приготувати його в себе на кухні.
Інгредієнти
Вибрати всі 20
копчена підчеревина 250-300 г.
цибуля 4 шт.
м'ясо (телятина або яловичина ) 700 г.
мелена солодка паприка 2 столові ложки
томати 3 шт.
солодкий перець 3 шт.
лавровий лист 3 шт.
кмин 2 чайні ложки
чорний перець горошком 5 шт.
сіль за смаком
червоний стручковий перець 0,5 шт.
корінь селери 1 шт.
часник 6 зубців
картопля 7 шт.
морква 1 шт.
кріп 1 пучок
Для галушок:
яйце 1 шт.
борошно 100-150 г.
сіль 1 щіпка
Як приготувати Бограч
1. Розігріваємо казан
Казан розігріваємо на вогні та кидаємо туди нарізану копчену підчеревину. Періодично помішуємо, щоб розтопилося сало.
2. Додаємо цибулю
Цибулю чистимо, нарізаємо на кубики та кидаємо в казан. Періодично перемішуємо зі шматочками підчеревини.
3. Додаємо паприку
Додаємо солодку мелену паприку. Добре перемішуємо, щоб не підгоріла.
4. Додаємо м'ясо
М'ясо нарізаємо на невеличкі шматочки. Кидаємо в казан та все добре помішуємо.
5. Додаємо помідори
З помідорів знімаємо шкірку та нарізаємо. Додаємо в казан. Все перемішуємо.
6. Додаємо солодкий перець
Солодкий перець розрізаємо, чистимо від насіння. Нарізаємо та кидаємо в казан. Перемішуємо з усіма інгредієнтами.
7. Додаємо спеції
Додаємо лавровий лист, кмин, перець горошком. Добре підсолюємо та перемішуємо.
8. Додаємо червоний перець
Половину червоного стручкового перцю нарізаємо та кидаємо в казан.
9. Додаємо селеру
Корінь селери чистимо від шкірки та нарізаємо кубиками. Кидаємо в казан та гарно вимішуємо.
10. Додаємо воду
Заливаємо водою, щоб покрити всі інгредієнти в казані. Накриваємо кришкою та готуємо на маленькому вогні 1-1,5 години.
11. Готуємо галушки
В невеличку глибоку миску вбиваємо яйце. Додаємо щіпку солі та борошна, замішуємо м'яке тісто. Формуємо невеличкі кульки.
12. Доливаємо води
Коли все проварилося годину, в казан доливаємо води.
13. Додаємо часник
Часник чистимо та дрібно нарізаємо. Додаємо в казан. Пробуємо на смак бограч, по потребі досолюємо. Накриваємо та доводимо до кипіння.
14. Додаємо моркву та картоплю
Чистимо моркву та картоплю, нарізаємо на кубики. Кидаємо в казан та готуємо 20-25 хвилин.
15. Додаємо галушки
За 5 хвилин до кінця готування, кидаємо в казан галушки.
16. Додаємо зелень
В кінці готування, додаємо нарізаний кріп