Чому каву обовязково треба запивати водою
Один алкалоїд – добре, а два – краще
Еспресо, американо, капучіно, лате – напоїв, виготовлених з використанням кавових зерен, придумано безліч. Однак з точки зору дії на нервову систему людини принципова різниця існує лише між кавовими напоями з цільнозернової кави і з сублімованої, тобто, з розчинної.
Річ в тому, що кавове зерно за своєю структурою неоднорідне. Його зовнішня оболонка містить всім відомий підбадьорливий алкалоїд під назвою кофеїн, що має яскраво виражену тонізувальну дію. У внутрішній частині зерна знаходиться ще один алкалоїд – теобромін.
При виготовленні розчинної кави використовується лише внутрішня частина зерна; зовнішня оболонка відділяється і йде на медичні препарати або енергетики. Але якщо ми маємо справу з зерновою кавою, то потрібно пам’ятати, що в ній є відразу два алкалоїди.
Зворотний процес
Коли ми п’ємо каву, ці два алкалоїди надходять до нашого організму одночасно – а ось діяти починають по черзі. Спочатку починає працювати кофеїн – саме з його дією пов’язаний тонізувальний ефект. Але приблизно через 25 хвилин на сцену виходить теобромін.
Ось як все це діє: кофеїн має здатність звужувати судини у всіх органах, крім нирок; в них, після кількох ковтків еспресо, судини, навпаки, розширюються. Результат – підскочив тиск і позиви до сечовипускання; останні пов’язані з поліпшенням кровотоку в нирках.
Однак не проходить і півгодини, як людину починає злегка хилити в сон; при цьому багато людей відчувають не дуже приємне тягнене відчуття в районі нирок. Це почалася дію теоброміну: тиск у всіх органах підвищився, а в нирках – знизився.
Для того, щоб уникнути порушення кровотоку в нирках, варто після кожного ковтка кави робити ковток води.
Ефект 30-го кілометра
З розчинною кавою все ще цікавіше. Оскільки її виготовляють з внутрішньої частини зерна, в якій вміст кофеїну не перевищує 10%, а теоброміну досить багато, ефект від неї дещо інший, ніж від цільнозернової.
А саме – бадьора фаза не настільки виражена, у деяких відсутня повністю, зате такий напій має виразний ефект сонливості. Отож, якщо хтось із знайомих скаржиться вам – у нього, мовляв, парадоксальна реакція на каву, хочеться не стрибати і бігати, а солодко-солодко поспати – то, вірогідно, п’є він не зернову, а сублімовану каву.
Водії-далекобійники часто купують собі на заправках бляшані пляшечки з готовими кавовими напоями, виготовленими очевидно на основі розчинної кави, вони навіть винайшли свій термін – «ефект 30-го кілометра».
Це означає ось що: приблизно через 20 хвилин після споживання складу такої пляшечки, тобто якраз приблизно на 30-му кілометрі, водія зазвичай чекає період сонливості, що триває близько години. Це та сама теобромінова фаза, під час якої хилить на сон.
Отож, розчинну каву теж краще запивати простою водою – щоб після неї не хотілося спати. А ще краще – пити в якості напою, що бадьорить міцно заварений чорний чай: кофеїну в ньому не менше, а теобромін повністю відсутній.
Додаткові причини
Для любителів доброї кави є й інші аргументи, згідно з якими її краще запивати водою.
- Смачно, як вперше. Якщо не мудруючи просто пити каву ковток за ковтком, то другий ковток буде вже не таким чарівним, як перший. А чиста вода вимиє смакові рецептори – і в результаті можна буде в повній мірі насолоджуватися кожним ковтком.
- Тиск в нормі. Тим, хто боїться зайвий раз випити кави через ризик підвищеного тиску, проста вода може надати прекрасну послугу – вона здатна послаблювати дію кофеїну; якщо запивати нею каву, серце не буде битися, як пташка в клітці.
- Зуби як перлини. У каві міститься пігмент, що забарвлює зубну емаль. Але якщо після кожного ковтка відпивати трохи води, то пігмент не встигатиме засвоюватися і зуби залишаться такими ж білими, як були.