Яєчна шкаралупа — ваш незамінний помічник на дачі
Все частіше садівники і городники при вирощуванні овочів і фруктів шукають заміну мінеральних добрив. Складна екологія і часті алергічні захворювання змушують власників присадибних ділянок використовувати природні способи підвищення родючості ґрунту. І дійсно, природа сама здатна подбати про себе, а тому має цілий арсенал засобів, які при вмілому зверненні підвищать урожай і поліпшать смак плодів. Найцінніше джерело необхідних для родючості елементів - яєчна шкаралупа. Про те, в чому її користь, а також про способи застосування яєчної шкаралупи в саду і на грядках і піде мова в цій статті, інформує Ukr.Media.
Яєчна шкаралупа - хімічний склад
Основний хімічний елемент яєчної шкаралупи - карбонат кальцію. Основний, але не єдиний. Крім кальцію, в шкаралупі містяться різні органічні речовини, фосфор, фтор, мідь, залізо і багато інших елементів (всього 27).
Дуже часто шкаралупу використовують як джерело натурального кальцію. І не даремно, адже це речовина пройшла синтез в організмі птиці, в результаті чого і вийшов на виході неорганічний кальцій. Тому використання яєчної шкаралупи в якості джерела кальцію, набагато краще, ніж крейди.
Підготовка яєчної шкаралупи для використання в саду і на городі
Для використання в якості добрива краще всього підійде шкаралупа від яєць домашньої птиці. У курей, які вирощені на волі і отримують не тільки повноцінне харчування, але і сонячні ванни, яйця, а значить і шкаралупа, мають повний набір поживних елементів.
Шкаралупа яєць фабричних курей хоч і буде трохи біднішою, але теж цілком згодиться для використання на грядках. Також краще шкаралупа від сирих яєць, адже під час варіння частина цінних речовин розпадається. І ще один нюанс - коричнева шкаралупа за змістом мікроелементів, трохи багатша білої.
Шкаралупу перед застосуванням потрібно промити і просушити. Особливо це стосується сирих яєць, причому, промиваючи, потрібно видалити внутрішню плівку. Для просушування не обов'язково використовувати нагрівальні прилади - протягом тижня шкаралупа висохне при звичайній кімнатній температурі.
Щоб використовувати яєчну шкаралупу в якості добрива, необхідно перетворити її в порошок. Чим дрібніше вийде змолоти шкаралупу, тим краще - тільки в такому вигляді вона швидше віддасть ґрунту всі свої корисні властивості. Подрібнювати шкаралупу можна різними способами - в ступці, блендере, м'ясорубці, кавомолці або за допомогою качалки, прокочуючи шкарлупки між двома шарами клейонки. Отриманий дрібний порошок до використання краще зберігати в скляній банці з щільною кришкою.
Використання яєчної шкаралупи на дачі
Яєчну шкаралупу у вигляді порошку вносять в лунки при висадці розсади в грунт. У підготовлену лунку висипають жменю яєчної шкаралупи, розпорошуючи по стінках. Дуже добре реагують на таку заправку помідори і болгарський перець.
Оцінять додавання в грунт яєчної шкаралупи і всі види капусти, баклажани і диня. При посіві цибулі, шпинату, салату і буряків порошком посипають борозенки на грядках.
Не всі городні культури люблять лужний грунт, а так як яєчна шкаралупа, подібно крейді, роскисляє грунт, то не варто вносити порошок під бобові, суницю, огірки, кабачки та інші гарбузові.
Шкаралупа в боротьбі з шкідниками і хворобами
Яєчна шкаралупа не тільки збагачує грунт корисними елементами, але і допомагає в боротьбі з шкідниками і хворобами. Порошок зі шкаралупи, внесений при посадці капусти, запобігає появі такої неприємної хвороби, як килу.
Досвідчені городники використовують шкаралупу в боротьбі зі слимаками. Для цього порошок з великими фракціями змішують з деревною золою 1/1 і посипають міжряддя. Це стає непереборною перешкодою не тільки для слимаків, але і для інших грунтових шкідників.
Великі шматочки шкаралупи, укладені в лунку при посадці, служать захистом рослин від капустянки і кротів.
Інші способи використання яєчної шкаралупи для здоров'я рослин
Настій з яєчної шкаралупи для підгодівлі розсади та кімнатних рослин
Отриманим настоєм можна поливати розсаду овочів, квітів та кімнатні рослини. Підживлення проводять 1 раз в місяць, чергуючи з іншими видами добрив.
Дренаж з яєчної шкаралупи
Квітникарі-любителі використовують яєчну шкаралупу в якості дренажу. Для цього під час посадки або пересадки кімнатних рослин на дно горщика укладають шар яєчної шкаралупи. Для цих цілей шкаралупу не подрібнюють, а просто ламають на великі фракції, розміром 1,5-2 см.
Ємності для розсади
Останнім часом використовують шкаралупу від яєць для вирощування розсади. Щоб вийшли стаканчики, сирі яйця не розбивають навпіл, а обережно знімають частину шкаралупи з їх кінчика, у вигляді кришечки. Яйце виливають, а шкаралупу промивають і висушують. Висушені шкарлупки встановлюють в контейнер і наповнюють грунтом, в яку і проводять посів.
Шкаралупа зручна для подальшого використання - підрослу розсаду можна висаджувати в горщики або у відкритий грунт разом зі шкаралупою. Достатньо її лише трохи пом'яти, щоб корені могли зростати без зайвих перешкод.
Розкислення грунту яєчною шкарлупою
Для розкислення та удобрення грунту 1 раз в 2-3 року (залежить від кислотності ґрунту) порошок з яєчної шкаралупи розсипають по грядках під осіннє перекопування з розрахунку 1 стакан на 1 м2. Процес вивільнення поживних речовин справа не швидка, тому такі заходи проводять заздалегідь.
Поліпшення структури грунту
Порошок крупного помелу, крім підвищення родючості, покращить структуру грунту. Так як процес розкладання шкаралупи тривалий, то її ефект, як розпушувача, грунту діятиме кілька років.
Приготування компосту
Для збагачення компосту товчену шкаралупу закладають в компостні купи.
Яєчна шкаралупа - незамінний і безоплатний помічник на ділянці. Заготовити її нескладно, а користі вона принесе чимало. Добриво, розпушувач грунту, засіб для боротьби з шкідниками - основні способи застосування шкаралупи.