Як приготувати соковитий шашлик
Невідповідної пори року для шашликів просто не існує, ця страва завжди доречна і бажана. Але як тільки погода стає кращою, голову починають заповнювати думки про відпочинок на природі біля багаття з соковитим м’ясом і похідними закусками. Такими моментами потрібно користуватися і організовувати собі смачний відпочинок.
Щоб ви довго не шукали хороші рецепти маринадів для шашлику, ми підготували вдалу підбірку. Тут ви знайдете три крутих рецепти для мангала і два таких, якими спокійно можна скористатися вдома. Правильно підібраний маринад прекрасно підкреслює смак м’яса і ще більше наповнює волокна соком. Рекомендуємо випробувати всі!
Шашлик з баранини
Вам знадобиться
1,8 кг баранини
200 г цибулі
50 мл соняшникової олії
50 мл лимонного соку
1 ч. л. солі
1 ч. л. чорного меленого перцю
Як приготувати
Промийте м’ясо, видаліть кістки, зайвий жир, жили. Наріжте його великими шматками (5-7 см) і помістіть в глибоку ємність.
Очистіть цибулю, одну половину наріжте кільцями, а другу — подрібніть для маринаду.
Приготуйте маринад: змішайте олію з лимонним соком, сіллю і перцем. Залийте маринадом м’ясо, добре все перемішайте. Накрийте ємність з бараниною кришкою і залиште на 2,5 години при кімнатній температурі.
Перемішуйте м’ясо раз в 30 хвилин, щоб маринад рівномірно розподілився.
Грузинський шашлик
Вам знадобиться
2 кг свинячої грудинки на реберця
100 мл червоного винного оцту
4 цибулини
сіль за смаком
чорний мелений перець за смаком
Як приготувати
Вимийте і наріжте грудинку шматками однакового розміру.
Для маринаду змішайте нарізану півкільцями цибулю, винний оцет, сіль і перець. Щільно укладіть м’ясо в ємність з маринадом, накрийте кришкою і залиште на 1-6 годин (чим довше буде в маринаді, тим краще).
Смажте м’ясо на плоских шампурах, щоб воно не проверталося, на висоті 10-15 см від вугілля. Готуйте шашлик протягом 15 хвилин, не забуваючи перевертати шампури.
Знімати м’ясо з шампура рекомендуємо так: візьміть лаваш або коржик, порвіть на порційні шматочки і знімайте гарячий шашлик, обернувши його коржем. А потім відразу присипте подрібненою цибулею.
Свинячий шашлик
Вам знадобиться
1,8 кг свинячої шийки
200 г помідорів
2 цибулини
1 ч. л. морської солі
1 ч. л. меленого перцю
Як приготувати
Вимийте і наріжте м’ясо великими шматками, зріжте зайвий жир і жили. Вимийте помідори, зробіть в нижній частині хрестоподібні надрізи, занурте томати в окріп приблизно на 1 хвилину, а потім зніміть шкірку.
Очищені помідори подрібніть, очистіть і наріжте півкільцями цибулю, посоліть її і трохи потисніть руками, щоб вона пустила сік.
У глибокому посуді перемішайте м’ясо з помідорами і цибулею, додайте перець, знову перемішайте і залиште маринуватися під кришкою на 2-3 години.
Шашлик з курки з ананасом в духовці
Вам знадобиться
2 курячі грудки
1 ананас
100 мл кетчупу
100 мл соєвого соусу
сік одного апельсина
5 см кореня імбиру
1 ст. л. коричневого цукру
Як приготувати
Почніть з маринаду: в глибокій ємності змішайте соєвий соус з кетчупом, апельсиновим соком, цукром і натертим на дрібній тертці імбиром.
Вимийте і наріжте шматками куряче філе, помістіть його в маринад, перемішайте, притисніть тарілкою і залиште на 30 хвилин.
Насадити м’ясо на попередньо замочені у воді дерев’яні шпажки. Чергуйте шматочки курки з шматочками ананаса, збризніть шашлик соняшниковою олією і розмістіть частування на деку.
Поставте шашлик в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
Шашлички з сьомги
Вам знадобиться
500 г філе сьомги
2 зуб. часнику
1 пуч. кропу
3 ч. л. лимонного соку
1 ч. л. лимонної цедри
2 ст. л. гірчиці
0,5 болгарського перцю
1 цибулина
сіль за смаком
чорний мелений перець за смаком
Як приготувати
Вимийте і подрібніть кріп, змішайте його з гірчицею, лимонним соком, цедрою, сіллю, перцем і пропущеним через прес часником.
Помістіть в маринад шматочки сьомги і залиште їх на 30 хвилин. Насадіть замариновану рибу на замочені шпажки, чергуючи шматочки з цибулею і шматочками болгарського перцю.
Викладіть шашлички на застелений пергаментом деко і поставте в розігріту до 200 градусів духовку. Запікайте частування по 15 хвилин з кожного боку.
Обсмажуючи м’ясо на багатті, стежте за тим, щоб жар від вугілля був помірним, інакше м’ясо може підгоріти, але до кінця не приготуватися. Та й в духовці шашлик намагайтеся не перетримувати, щоб він не вийшов сухим.
Як ви маринуєте шашлик?