«На що ти розраховуєш, те і знайдеш» ©

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС

Авторизація

Авторизуйтеся

Як уникнути переїдання і що робити, якщо не можете втриматися

В Україні заведено гостей пригощати щедро. І кожну страву покуштувати і оцінити, інакше господиня образиться. За все доводиться розплачуватися "революцією" в шлунку, і таке частування зазвичай закінчується запитанням "навіщо ж я стільки їв". Насправді порожній шлунок за розміром — невеликий мішечок з м'язів, а вмістити здатний до 5 літрів. Тільки чи потрібне таке навантаження людині?

При переїданні порушуються обмінні процеси організму, а органи, і не тільки шлунково-кишкового тракту, випробовують підвищене навантаження. Страждає серцево-судинна система, бо травній системі потрібно більше крові, щоб переварити їжу. А зі збільшенням роботи серця збільшуються його м'язові стінки і посилюються його скорочення. Наслідки регулярного переїдання — проблеми з тиском. Також страждає фільтр організму — печінка, клітини якої виявляються заповненими жиром. Типові супутники переїдання — гастрит зі зниженою кислотністю, холецистит, хронічний панкреатит, коліт. Люди, які люблять відчуття приємної важкості після ситного обіду або вечері, часто мають порушення гормонального фону — не вистачає гормону щитовидної залози — тироксину. Чоловікам це загрожує порушенням ерекції, жінкам — збоями менструального циклу. Психологи кажуть, що звичка переїдати формується ще в дитячі роки. Коли батьки змушують дитину з'їдати все, що лежить на тарілці, навіть незважаючи на те, що дитина вже сита. Чи пізніше, коли людина в стані стресу з'їдає солодку або жирну страву і в організм надходять гормони задоволення, їй здається, що будь-які проблеми з відчуттям ситості легше долати. Чи можна навчитися не переїдати? Так. По-перше, потрібно виробити собі раціон і, головне, режим харчування. Намагайтеся їсти невеликими порціями 3 рази на день з 1-2 перекусами між основними прийомами їжі. Згадайте, що сніданок повинен бути ситніший за обід і вечерю, оскільки зранку потрібно зарядитися енергією на весь день. Але їсти в необмеженій кількості різні продукти не можна навіть на сніданок. Найкраще вести харчовий щоденник. Три дні докладних записів розкажуть вам, скільки їжі ви споживаєте насправді. Спробуйте обдурити організм візуально, накладайте в маленьку тарілку звичайну порцію, таким чином їжі буде здаватися більше. Скорочуйте кількість споживаного цукру, жирної і гострої їжі, а також розмір порції. Якщо відчуваєте сильний голод, не накидайтеся на їжу, це загрожує переїданням. Розділіть звичайну порцію на дві частини. Спочатку з'їжте першу порцію, а до другої приступайте тільки через 20 хвилин. За цей час ви зможете зрозуміти, чи потрібна вам додаткова кількість їжі. Якщо все-таки переїли, наступного дня бажано харчуватися переважно фруктами і овочами або провести сокову терапію (протягом дня випити 1,5 л свіжовичавленого овочевого чи фруктового соку, розведеного мінеральною водою). Не варто відмовлятися від сніданку, який простимулює правильну роботу шлунково-кишкового тракту, і карати себе за зайвий апетит недоїданням.

Компетентно
Лікар-терапевт Валерій Заболонько зазначає: не хочете переїдати — менше їжте. Це ж так просто. А якщо не виходить і обов'язково потрібно підтримати компанію, їжте дрібними порціями, віддайте перевагу легким стравам — овочам. В цьому випадку незамінний капустяний салат. В якійсь мірі він виконує роль нейтралізатора переїдання. Не їжте довго, беріть участь в організованих господарями заходах: розіграшах, танцях, піснях. Все це — мінус зайві калорії. У самому застіллі мають бути перерви між закусками, гарячим і солодким столом. Важко відповісти однозначно, що сприяє кращому перетравлюванню їжі. При підвищеній кислотності в шлунку відбувається "термоядерна реакція" — їжа перетравлюється швидко. Тут і мінералка не знадобиться, в крайньому разі — лужна без газу. При зниженій кислотності організм сам підказує вибрати продукти гострі і з кислинкою. Можна пити будь-яку мінеральну воду, в тому числі й газовану. Алкоголь, пряні і перчені страви сприяють більш швидкому перетравлюванню їжі. Але для таких продуктів потрібен здоровий шлунково-кишковий тракт, інакше біль після застілля нагадає про порушення. Тому внутрішнє відчуття при виборі страв за столом має бути вирішальним.

Джерело

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі