Кардіохірург розказує про справжні причини серцевих захворювань
Ми, лікарі, як правило, досвідчені, обізнані й розумні люди. Саме тому ми часто зазнаємося: нам важко визнати, що ми можемо помилятися. Але, якщо говорити на цю тему, повинен визнати, що я помилявся. Як кардіохірург з 25-річним досвідом, який виконав понад 5000 операцій на відкритому серці, вважаю своїм обов’язком виправити вчинені нами, лікарями, помилки, надавши відповідні медичні та наукові докази.
Я навчався медицині й працював під керівництвом фахових відомих докторів, а згодом і приєднався до їхнього числа. У наукових статтях, на семінарах, під час лекцій ми наполягали на тому, що збільшення ризику виникнення серцево-судинних захворювань залежить від одного – високого рівня холестерину в крові.
Єдиною офіційно прийнятою та схваленою терапією були ліки, покликані зменшити цей рівень, а також дієта, яка істотно обмежує вживання продуктів, що містять жири. Ми стверджували, що такі дії знизять рівень холестерину в організмі і, відповідно, зменшать ризик виникнення серцевих захворювань. Всіх колег, які не дотримувалися цих рекомендацій у своїй лікувальній практиці, ми вважали майже за єретиків, а пацієнти в такому разі могли вимагати іншого лікаря.
Все це не працює!
Більше того – всі ці рекомендації бездоказові як з наукового, так і з медичного погляду. Та й з морального – досить суперечливі. Проведені кілька років тому клінічні дослідження довели, що справжня причина більшості серцево-судинних захворювань – запалення стінок артерій, і це мало-помалу призводить до зміни концепції щодо того, як ставитися до лікування серцевих захворювань.
Традиційні дієтичні рекомендації створили справжню епідемію ожиріння і діабету в порівнянні з якою тьмяніють епідемії минулого – як за смертністю, так і за економічними наслідками.
Знайте, попри те, що близько 25% нашого населення вживає далеко не найдешевші гіполіпідемічні препарати і ми намагаємося звести кількість «поганих» жирів в нашій дієті до мінімуму, в цьому році від захворювань серцево-судинної системи помре ще більше американців, ніж в минулому.
Статистика Американської серцевої асоціації показує, що на цей момент 75 мільйонів американців страждають від захворювань серцево-судинної системи, 20 мільйонів – від діабету і ще 57 мільйонів мають до нього схильність. Більше того – ці захворювання з кожним роком стають все молодшими та поширенішими.
Але, якщо стінки ваших судин не запалені, холестерин просто не може накопичитися на них і, відповідно, не може викликати ні інфаркту, ні інсульту. Без запалення холестерин просто буде циркулювати тілом так, як він і повинен це робити. Саме запалення викликає відкладання холестерину.
У запальних процесах немає нічого особливо складного – це природний захист вашого тіла від зовнішнього втручання, нехай це сторонні бактерії, токсини або віруси. Запальні процеси відмінно справляються із захистом вашого організму від цих бактеріальних і вірусних непроханих гостей, але якщо ми постійно піддаємо наше тіло впливу токсинів або їжі, яку воно просто не може переробити, оскільки ніколи не було для цього призначене, запалення потроху перетворюється в хронічне запалення. Хронічне запалення шкідливе настільки ж, наскільки гостре запалення корисне.
Але, яка розсудлива людина добровільно буде день у день піддавати себе впливу їжі або інших субстанцій, які впливають на організм далеко не кращим чином? Хіба що курці, але принаймні вони роблять цей вибір добровільно.
Ну, а всі інші просто дотримуються звичної і схваленої медициною дієти, яка виключає звичайні жири, але багата на поліненасичені жири та вуглеводи. Тим самим завдається постійна шкода кровоносній системі, що в результаті призводить до захворювань серцево-судинної системи, інсультів, діабету й ожиріння.
Повторюю, пошкодження наших кровоносних судин з їх подальшим запаленням – прямий наслідок дієти з низьким вмістом жиру, яку довгі роки пропагувала традиційна медицина.
Які ж основні причини, що викликають хронічне запалення?
Вони досить прості. Перш за все – це надмірне вживання в їжу простих вуглеводів високого ступеню переробки (цукру, борошна тощо), а також рослинної олії, насиченої жирними кислотами омега-6 на кшталт соєвої, кукурудзяної і соняшникової олії.
Уявіть, що ви почали назад, уперед водити по своїй руці жорстким пензлем. Спочатку це ніяк не впливає на шкіру, але згодом вона червоніє та набрякає. А тепер уявіть, що ви повторюєте цей процес день-у-день років п’ять поспіль. Припустимо навіть, що ви змогли це витерпіти – в результаті ви отримаєте запалену ділянку шкіри, що гноїться й кровоточить. Її стан погіршуватиметься з кожним днем. Уявили? Приблизно те саме відбувається і з вашими судинами – прямо зараз.
Неважливо, де проходить запальний процес, всередині чи зовні, проходить він однаково. Мені довелось заглянути всередину тисяч артерій. Хвора артерія має такий вигляд, ніби хтось узяв крихітну щіточку і систематично подразнював нею стінки судин. Їжа, яку ми вживаємо протягом дня, завдає нашим судинам крихітні мікротравми, що з часом перетворюються в серйозні травми, на які наше тіло відповідає єдиним відомим йому способом – запаленням.
Коли ми насолоджуємося смаком свіжого тістечка, наше тіло саме готується до вторгнення чужорідних загарбників. Їжа, багата на цукор і прості вуглеводи, а також продукти оброблені з метою збільшення терміну зберігання жирними кислотами омега-6, ось вже понад шість десятиліть є основою нашої повсякденної дієти. І вона повільно, але невпинно, отруює нас усіх.
Як же тістечко викликає в нашому організмі каскад запалення, що призводить до хронічних захворювань?
Коли ми вживаємо в їжу прості вуглеводи, ми тим самим підвищуємо рівень цукру в крові. У відповідь на це підшлункова залоза починає виробляти інсулін, основне призначення якого – доставити цукор в усі клітини організму, для яких він – свого роду паливо. Якщо ж клітина не має потреби в цукрі, то вона відмовляється від нього, щоб уникнути перенасичення.
Коли клітини вашого організму відмовляються від непотрібної їм додаткової глюкози, підвищений рівень цукру в крові змушує тіло виробляти ще більше інсуліну й перетворювати глюкозу в жирові запаси.
До чого тут запалення, запитаєте ви? Тіло здатне контролювати рівень цукру в крові лише в досить вузькому діапазоні. Додаткові молекули цукру приєднуються до певних білків і в такому поєднанні пошкоджують внутрішні стінки кровоносних судин. Саме ці повторювані раз-по-раз ушкодження й ініціюють запалення. І коли ви кілька разів на день підвищуєте рівень цукру в крові, ви немов проводите наждачним папером по внутрішній поверхні ваших ніжних кровоносних судин.
За 25 років лікарської практики, я мав справу більш ніж з 5000 пацієнтами і у всіх них було дещо спільне. Так-так, запалення в артеріях.
А тепер повернімося до тістечка. Ця смакота не тільки сповнена цукром по вінця. Вона ще й спечена з додаванням великої кількості олії, що містить жирні кислоти омега-6. Чіпси і картопляна соломка буквально просякнуті соєвою олією та й безліч готових до вживання продуктів містять таку олію. Так, кислоти омега-6 важливі, бо є частиною кожної клітинної мембрани, яка керує тим, що потрапляє в клітину і що її покидає, але ці кислоти повинні бути в організмі в правильній пропорції з жирними кислотами омега-3.
Якщо порушити цей баланс, вживаючи в їжу надмірну кількість омега-6, клітинні мембрани починають виробляти речовини, які називаються цитокінами й безпосередньо викликають запальні процеси.
Наша повсякденна їжа серйозно порушує баланс цих двох жирних кислот в організмі. Він сягає величини 15:1 або навіть 30:1 на користь омега-6. Природно, що організм виробляє безліч цитокінів, які сприяють виникненню і підтримці запальних процесів. Це при тому, що найбільш оптимальне і здорове співвідношення, яке ми цілком можемо дозволити собі підтримувати цитокінами – 3:1.
Процес, який почався з безневинного тістечка, перетворюється в замкнутий цикл, який з часом збільшує ймовірність виникнення захворювань серцево-судинної системи, підвищення тиску, діабету і, в підсумку, навіть хвороби Альцгеймера.
Це факт і від нього нікуди не дітися – що більше ми вживаємо в їжу «готових» продуктів харчової індустрії, то більше підкидаємо палива в полум’я до запалення. Людське тіло просто не може безпечно переробити їжу, набиту цукром і просочену жирними кислотами омега-6. Воно для цього не призначене.
Як уникнути хронічного запалення?
Відповідь на це питання може бути лише одна – їсти якомога більше натуральних продуктів. Уживайте побільше якісних білків для збільшення м’язової маси. Вибирайте не прості, а складні вуглеводи, наприклад, що містяться в яскравих овочах і фруктах. Скоротіть кількість уживаних в їжу жирів, що містять омега-6 кислоти (наприклад, кукурудзяну і соєву олії, а також продуктів, що мають вміст такої олії в своєму складі).
Одна столова ложка кукурудзяної олії містить 7280 мг жирних кислот омега-6, а в столовій ложці соєвої – цілих 6940 мг. Замість цього використовуйте оливкову олію або вершкове масло.
У тваринних жирах міститься менше 20% жирних кислот омега-6 і вони з куди меншою ймовірністю викликають запальні процеси, ніж «більш здорові» рослинні жири з поліненасиченими жирними кислотами. Забудьте про всі «наукові» факти, які десятиліттями втовкмачували в вашу голову, бо сучасна наука нічим не може довести, що насичені жири мають якесь відношення до захворювань серцево-судинної системи. Та й зв’язок насичених жирів із підвищенням рівня холестерину в крові теж досить слабкий. А якщо взяти до уваги те, що холестерин зовсім не є причиною хвороб серцево-судинної системи, у нас і зовсім зникнуть причини турбуватися про вміст насичених жирів у їжі.
Холестеринова теорія призвела до створення безжирової і низькожирової дієт, у результаті застосування яких на практиці, ми почали харчуватися тією самою їжею, яка зараз викликає епідемію запалення. Традиційна медицина зробила величезну помилку, закликаючи відмовитися від насичених жирів на користь жирних кислот омега-6, в результаті прирікаючи нас на епідемію запалення артерій, що призводить до інфарктів, інсультів й інших захворювань, що вже давно прозвали «невидимими вбивцями» нашого століття.
Що ж робити?
Надавайте перевагу тим продуктам харчування, які готували ваші бабусі і дідусі, а не ті, на які свого часу перейшла ваша мама, коли полиці супермаркетів почали заповнювати «готовими» продуктами, повними консервантів. Уникайте продуктів, що викликають запалення, намагайтеся отримувати необхідні поживні речовини зі свіжої, непереробленої їжі. Так ви зможете позбутися шкідливого впливу, який постійно наносили своїм артеріям і всьому організму впродовж років – і в підсумку проживете куди довше.
*Доктор Дуайт Ланделл — в минулому керівник персоналу і завідувач відділенням хірургії в Banner Heart Hospital, Меса, штат Арізона. У тому ж місті перебувала його приватна клініка Cardiac Care Center. Нещодавно доктор Ланделл залишив хірургію, щоб зосередитися на лікуванні серцево-судинних захворювань за допомогою дієтотерапії. Він є засновником організації Healthy Humans Foundation, яка сприяє оздоровленню населення. Акцент робиться на наданні допомоги великим корпораціям у зміцненні здоров’я персоналу. Він також є автором книг «Ліки від хвороб серця» та «Великий холестериновий обман».