Кращі рецепти з полуниці: варення, компот, джем. Встигніть заготовити в сезон.
Мити її треба ретельно на решеті або в друшляку , оскільки ягоди на своїй поверхні часто мають значний шар піску або землі . Перед миттям не слід видаляти плодоніжки , так як аромат і поживні речовини ягід тоді втрачаються. З ягід суниці садової заготовляють варення , компоти , джеми , повидло. Джерело
ВАРЕННЯ З ПОЛУНИЦІ
Для варення потрібні тільки свіжозібрані ягоди , найкраще щільні , невеликі, однакової величини. Очистити їх від плодоніжок , відкинути зіпсовані плоди , вимити в холодній воді і дати їй стекти.
Після цього ягоди пересипати пошарово цукром і поставити на кілька годин у холодне місце.
Потім на слабкому вогні нагріти ягоди до кипіння , дуже обережно перемішуючи до повного розчинення цукру в соку , і через кілька хвилин зняти з вогню на 20-25 хвилин.
Повторити цю операцію 1-2 рази , після чого доварювати варення до готовності. Щоб варення не зацукрувалося , незадовго до кінця варіння додайте лимонну кислоту. Остигле варення розкласти в ретельно вимиті і висушені банки.
На 1 кг ягід – 1,2 кг цукру , 1-2 г лимонної кислоти.
КОМПОТ З ПОЛУНИЦІ
Компот з полуниці приготувати важче , ніж з інших плодів і ягід , так як ці ягоди дуже ніжні і легко розварюються . Ягоди слід перебрати , покласти на решето і занурити у відро з водою. Після того , як вода стече , перекласти їх в каструлю і залити гарячим , але не киплячим сиропом.
У сиропі ягоди залишити на 4-5 годин , потім його злити , ягоди перекласти в скляні півлітрові банки , залити тим же сиропом і поставити , закривши кришками на 10-15 хвилин у воду з температурою до 85 ° С , потім закатати .
На 1 л сиропу – 750 г цукру , 0,5 л води.
КОМПОТ З ПОЛУНИЦІ БЕЗ ВОДИ
Добре промиті і очищені ягоди покласти в емальовану посудину і посипати цукром. Через 8-10 годин , коли під дією цукру з ягід виділиться сік і покриє їх , розкласти ягоди в банки і залити соком, що виділився .
Стерилізувати 10 хвилин. У приготованому таким чином компот ягоди зберігаються цілими . Банки закупорюють, перевертають кришками вниз і залишають до охолодження.
На 1 кг ягід – 250 г цукру.
ДЖЕМ З ПОЛУНИЦІ
Перебрати ягоди , вимити їх , дати стекти воді. У гарячий сироп опустити ягоди і варити до готовності , безперервно помішуючи і знімаючи піну.
Через 30-35 хвилин з моменту початку кипіння джем готовий. Наприкінці варіння можна додати лимонну кислоту – це додасть джему гарний колір.
Гарячий джем розлити в підігріті сухі банки , а коли охолоне – закрити целофаном , змоченим в горілці , і зав’язати. Якщо джем вийде рідким, доведеться простерилізувати банки 15-20 хвилин і закатати кришками.
На 1 кг ягід – 1 кг цукру , 1 склянка води (краще замість води взяти 1 склянку кислого соку : червоної смородини , яблук , слив або агрусу ).
ПОВИДЛО З ПОЛУНИЦІ
Промиті і обсушені ягоди протерти через сито , трохи поварити без цукру у власному соку. У киплячу масу додати цукор і варити 25 хвилин від початку кипіння. Теплим розлити по банках , зав’язати і поставити в каструлю з киплячою водою на 30 хвилин.
На 1 кг ягід – 750 г цукру.
Желейне ПОВИДЛО З ПОЛУНИЦІ
Дуже приємного смаку желіровать повидло виходить, якщо в ягідне пюре додати пюре зі смородини або з не зовсім зрілих яблук , містять більше пектину. Повидло варити до необхідної густини і розфасувати в банки.
На 1 кг полуничного пюре – 0,5 л пюре зі смородини або недозрілих яблук , 1 кг цукру.
Полуниця НАТУРАЛЬНА
( 1 СПОСІБ ) Ретельно вимити банку , стерилізувати її не обов’язково , але вона повинна бути сухою.
Промити полуницю (бажано , щоб ягоди були Нем’ятого ) , укласти їх в банку , додавши лимонну кислоту або аспірин ( на розсуд).
Залити чистою ( некип’яченої ) простий холодною водою під шийку і закатати.
Вода з-під крана повинна обов’язково відстоятися. Трохи взбовтати банку і перевернути догори дном на годину ( можна і на більший час ). Ягоди в банку покласти в такій кількості , щоб вона не була набита .
Перед вживанням додати цукор за смаком , можна варити компот і кисіль . Зберігати обов’язково в прохолодному місці.
На трилітрову банку – половину десертної ложки лимонної кислоти або 2 – 3 таблетки аспірину. Банки можна брати і меншим обсягом .
Полуниця НАТУРАЛЬНА
( 2 СПОСІБ ) Ягоди промити в холодній воді , укласти в банки , залити киплячою водою , накрити кришками , прокип’яченими не менше 5 хвилин , і поставити в каструлю з підігрітою водою.
Стерилізувати півлітрові банки 9-10 хвилин , літрові – 12-15 хвилин. Після стерилізації банки негайно закупорити і охолодити.
Полуниця У ВЛАСНОМУ СОКУ
Перебрати ягоди , очистити від плодоніжок , промити і дати стекти воді. Полуницю щільно укласти в банки , пересипавши цукровим піском. Ягоди повинні виступати над краями горлечка .
Коли ягоди осядуть і зрівняються з краями горлечка , накрити банки кришками і стерилізувати в киплячій воді 5-10 хвилин.
Потім банки закатати кришками. Банки рекомендується зберігати в темному місці , тому що під дією сонячного світла ягоди знебарвлюються .
На півлітрову банку – 200 г цукру.
Полуниця ДЛЯ МОРОЗИВА
Ягоди вимити , обсушити , протерти через сито волосяне . Отриману масу за допомогою фарфоровому або скляному воронки розфасувати в широкогорлі пляшки з таким розрахунком , щоб горлечко пляшки на 3 см залишилося незаповненим.
Пляшки закупорити ошпарені в гарячій воді пробками і перев’язати хрестоподібно міцним шпагатом.
Стерилізувати 15 хвилин у киплячій воді, дати пляшках охолонути в цій воді і покрити смолкою .