На Волині готують найдешевший борщ
Про це повідомляє Волинська правда, посилаючись на допис у Facebook генерального директора і засновника Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка.
«Ми взяли простий рецепт борщу: свинини – 600гр, картоплі і буряку – по 500гр, капусти – 300гр, моркви та цибулі – по 200гр, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3,5 – 4л, один лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметани – 250гр. Аналіз цих даних на кінець лютого 2018 року показав, що найдешевший борщ можна приготувати у Волинській області», – пише Олексій Дорошенко.
1 місце рейтингу займає Волинська область – 82,2грн. 600гр свинини обійдеться у 58,4грн., 500гр картоплі – 2,7грн., 500гр буряку – 3,7грн., 300гр капусти – 1,3грн., 200гр моркви – 1,5грн., 200гр цибулі – 1,2грн., 250гр сметани 13,4грн.
2 місце в рейтингу в Донецькій області – 84,1грн. А саме: 600гр свинини обійдеться у 57,3грн., 500гр картоплі – 4грн., 500гр буряку – 4,3грн., 300гр капусти – 2грн., 200гр моркви – 1,8грн., 200гр цибулі – 1,3грн., 250гр сметани 13,4грн.
3 – 5 місця у рейтингу ділять три західні області, а саме Львівська, Рівненська та Тернопільська.
Львівська область – 85,7грн. за цю страву. А саме: 600гр свинини можна купити за 63,4грн., 500гр картоплі – 2,8грн., 500гр буряку – 3,5грн., 300гр капусти – 1,4грн., 200гр моркви – 1,3грн., 200гр цибулі – 1,1грн., 250гр сметани 12,2грн.
Рівненська область – 85,7грн. Вартість 600гр свинини – 63,9грн., 500гр картоплі – 2,7грн., 500гр буряку – 3,4грн., 300гр капусти – 1,5грн., 200гр моркви – 1,3грн., 200гр цибулі – 1,1грн., 250гр сметани 11,8грн.
Тернопільська область – 85,7грн. за каструлю борщу. Ціна 600гр свинини – 63,1грн., 500гр картоплі – 2,8грн., 500гр буряку – 3,5грн., 300гр капусти – 1,7грн., 200гр моркви – 1,4грн., 200гр цибулі – 1,2грн., 250гр сметани 12грн.
Для порівняння, середньостатистична ціна по Україні борщу становить 89,5грн. «Ми бачимо, що найдешевший борщ готують господарки в Західній Україні та ключовим показником вартості борщу є свинина. Ціни на свинину в світі падають вже з жовтня минулого року. Українці цей тренд бачать лише в місяці, коли національна валюта є стабільною, або дорожчає. Це можна було спостерігати в жовтні-листопаді 2017 року та в лютому цього, оскільки курсові коливання мають більший вплив, ніж падіння світової ціни» – йдеться у дописі.
А от овочі, як зазначає експерт, в нас просто «золоті». Україна виробляє значно більше овочів, ніж вживає та експортує. Частина одразу рахується, як відходи. У нас й зараз недостатньо овочесховищ. Інвестування в них було не цікавим для бізнесу, а держава не стимулювала цей процес, оскільки за низької вартості овочів це було малорентабельним.