На здоров’я. Як правильно пити алкоголь?
Згідно з останніми заголовкам, келих вина або пива на день скорочують нам життя. Так що забудьте про напої на Новий рік. Хоча подібні висновки засновані лише на одному підході до вивчення алкоголю.
Ніхто не заперечує факт, що багато людей споживають занадто велику кількість алкоголю. Суперечки ведуться навколо іншого: чи безпечний алкоголь в малих дозах? На сьогоднішній день доведено, що ризики і переваги сильно залежать від виду алкоголю і способу його вживання. Але до сих пір дослідження не враховують ці фактори, роблячи висновки про допустимі норми алкоголю. Чи можливо пити так, щоб це було безпечно і, можливо, навіть корисно?
Дані схиляються до позитивної відповіді. Коли ви розподіляєте алкоголь рівномірно протягом тижня, ризики смерті за всіма фактором нижче, ніж якщо вживати цю ж кількість спиртного один-два дні на тиждень. Важливо і те, як ви п’єте: концентрація алкоголю в крові підвищується, якщо випити його залпом. У свою чергу, при підвищенні концентрації організм переробляє алкоголь таким чином, що виділяються шкідливі молекули – вільні радикали, – які є шкідливими для печінки і підвищують ризики розвитку раку. На жаль, багато досліджень спиртного відштовхуються від загальної кількості випитого за тиждень, не звертаючи уваги на ці нюанси.
Отрута – це виключно питання дозування
Під час прийому їжі алкоголь також діє інакше, адже їжа уповільнює процес перетравлення в шлунку, таким чином, знижуючи концентрацію алкоголю в крові. Найменші ризики розвитку раку спостерігаються за вживання алкоголю в комплексі з середземноморською дієтою.
В основному, це пояснюється великою кількістю поживних речовин, що властива цій дієті – а саме вітаміном В, що знижує канцерогенний ефект від алкоголю. Сьогодні все популярнішою стає ідея, що вплив тих чи інших продуктів на організм можна розглядати лише в контексті загальної дієти і культури харчування. Але це розуміння часом зникає, якщо мова заходить про алкоголь.
Найчастіше підтверджується, що невелика кількість вина знижує ризик ранньої смерті, в порівнянні з повною відмовою від нього або вживанням інших видів алкоголю. Разом з їжею вино сприяє меншій концентрації алкоголю в крові, ніж при келиху натщесерце. Хоча досі неясно, чи пов’язана це перевага вина – особливо червоного – з більш повільним способом вживання або антиоксидантами, що з містяться в ньому (вважають, що вони захищають клітини від ушкоджень).
Вино як ліки
Низка експертів схильні вважати, що для зменшення шкоди від зловживання алкоголем, його має бути заборонено, як всеі наркотики. З іншого боку, спиртне знижує ймовірність серцево-судинних захворювань і, можливо, деменції. Якщо дивитися з цієї точки зору, то краще сприймати алкоголь як фармацевтичні ліки.
Було б дивно виписувати рецепт на ліки без попередження: кожного дня ви повинні приймати лише пару таблеток – а не все залпом у п’ятницю ввечері. Так будь-яка користь перетвориться на жахливу шкоду. Такі ж застереження слід застосовувати і до алкоголю.
Більшість поживних речовин, від жирів до вітамінів, мають обмеження, після яких стають шкідливими для організму. Ці обмеження пов’язані зі здатністю тіла переробляти речовини. Отрута – це виключно питання дозування.
Звичайно, деякі люди, наприклад ті, у кого підвищений рівень вироблення канцерогенного ацетальдегіду, не повинні взагалі пити. Алкоголь залпом також абсолютно шкідливий. Але для тих, хто все ж хоче випити, краще приймати алкоголь під час їжі (краще за все – вино в поєднанні з середземноморською дієтою). Ми повинні чітко розмежовувати зловживання і допустиму норму під час їжі – так ми уникнемо плутанини і дозволимо алкоголю зайняти належне місце в здоровому способі життя.