Печені яблука: 6 цінних якостей смачного десерту
Печені яблука — простий і дуже корисний десерт. Для приготування використовують плоди з щільною м'якоттю і цілою шкіркою. З них досить видалити серединки і поставити в духовку або мікрохвильовку. Страва готова, коли яблуко стане м'яким:
- через 5 хвилин в мікрохвильовці;
- через 20 хвилин в духовці.
Запечені яблука гарні і смачні самі по собі, особливо якщо ви використовуєте солодкий сорт. Але можна збагатити їх смак, додавши мед, корицю, збризнувши лимонним соком. Такі ласощі оцінять дорослі і діти, а відсутність в ньому цукру робить десерт цілком дієтичним, інформує Ukr.Media.
Але не тільки цим привабливі запечені яблучка. У них є шість цінних властивостей, які не можна не оцінити.
Делікатно впливають на травну систему
При термічній обробці жорстка клітковина фрукта розм'якшується, а фруктові кислоти руйнуються. Завдяки цьому м'якуш вже не впливає на стінки стравоходу і кишечника агресивно.
Печені яблука корисні людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту: розладами травлення, виразковою хворобою. Свіже яблуко при таких станах викличе біль в животі і посилення неприємних симптомів, а печене — ні.
Вбирають токсини і обволікають
Плід багатий пектиновими речовинами, які діють подібно сорбентним препаратам. Вони поглинають власною поверхнею токсини і виводять їх з кишечника. Одночасно м'якуш обволікає стінки стравоходу, полегшуючи стан при здутті, проносі.
При отруєнні або інфекції шлунково-кишкового тракту продукт допоможе очистити кишечник від патогенних мікроорганізмів і шлаків, нормалізувати стілець.
Насичують мікроелементами, але не залізом
Для людей, у яких перетравлення свіжих фруктів викликає дискомфорт в животі, запечені яблука стануть хорошим джерелом мікроелементів. Вони багаті калієм, кальцієм, селеном і йодом. А ось вітамінів в плодах небагато. Всупереч поширеній думці, яблука не багаті вітаміном С, а під дією температури при запіканні і та невелика кількість руйнується повністю.
За вмістом заліза яблучка також не можна вважати чемпіонами. Максимум мікроелемента містять продукти тваринного походження, звідки залізо добре засвоюється. З фруктів організм людини може витягти не більше двох відсотків заліза.
Виводять солі і воду
Справа знову в пектинах, які поглинають надлишки води в кишечнику і солі. Це властивість плодів особливо цінна при гіпертонії і схильності до набряків. Регулярне вживання запечених яблук допоможе знизити артеріальний тиск і поліпшить роботу нирок.
Знижують холестерин
Регулярне вживання плодів нормалізує холестериновий обмін і знижує вміст холестерину низької щільності в організмі. Дієтологи рекомендують протягом двох тижнів з'їдати по два-три запечених яблучка, щоб привести холестерин в норму і очистити судини від його надлишків.
Допомагають худнути
В одному великому запеченому яблуці без додавання цукру і меду міститься до 120 Ккал. При цьому плід добре насичує, а завдяки клітковині і пектину надовго зберігає відчуття ситості. Клітковина знижує поглинання цукрів з кишечника, тим самим, виключаючи скачки інсуліну і раптові напади голоду.
Свіжі плоди стимулюють вироблення шлункового соку і збуджують апетит, тому їх рекомендують давати за 20 хвилин до їжі дітям-«малоїжкам». А печені, навпаки, знижують апетит, формують тривале відчуття ситості і стримують вироблення гормону греліну, відповідального за відчуття голоду.