Помідори ненавидять огірки: рослини-компаньйони на одній грядці + таблиця сумісності овочів
Пізніше вчені розібралися, як рослини допомагають один одному отримувати поживні речовини, залучати корисних комах для запилення або боротьби з шкідниками.
Посадка овочів
Рослини, які «дружать» і краще ростуть разом, отримали назву рослини-компаньйони. Помідорам, наприклад, подобається сусідство моркви, кропу і базиліка, а сусідство картоплі – шкодить.
Сильний аромат базиліка відлякує шкідників, а морква, кріп, петрушка і пастернак залучають богомолів, сонечок і павуків. Ці хижі комахи харчуються клопами, які мають звичку псувати помідори.
Помідори і картопля відносяться до одного сімейства пасльонових, а тому схильні до одних і тих же хвороб і шкідників. Разом вони швидше захворіють фітофторозом, та й інші хвороби на них будуть поширюватися з приголомшливою швидкістю.
Рівні ряди овочів з етикетками, безсумнівно, приємні оку і полегшують збір врожаю. Однак в природі ми ніде не бачимо рядів, і при цьому мало які рослини ростуть згрупованими в однорідні групи.
Наслідування природному біологічному різноманіттю може зробити твій город не таким акуратним, але доведено, що воно допомагає овочам краще рости. Сусідство з рослинами-компаньйонами робить їх більш стійкими і оберігає від комах та хвороб.
Це також пояснює сенс дивної ідеї: посадити між овочами квіти, наприклад чорнобривці, нагідки або настурції. Некорисні, здавалося б, квіти приваблюють комах-запилювачів і таким чином збільшують плідність кабачків, гороху, огірків, помідорів.
Нарешті, деякі рослини просто не ладнають і хворіють, коли їм доводиться ділити кореневий простір. Перець і боби не люблять бути поруч один з одним, горох воліє бути далеко від цибулі, а салат не любить перебувати поруч з броколі.
Список рослин-компаньйонів
ОГІРКИ:
1. Вдалі сусіди
Редиска, горох, селера, салат, капуста, помідори, соняшник, кукурудза, чорнобривці.
2. Невдалі
Шавлія, кріп, м’ята, фенхель.
ПОМІДОРИ:
1. Вдалі сусіди
Часник, базилік, морква, цибуля, петрушка, горох, шавлія, капуста, чорнобривці, шпинат, салат.
2. Невдалі
Картопля, фенхель.
ПЕРЕЦЬ:
1. Вдалі сусіди
Базилік, морква, материнка, майоран, цибуля, чорнобривці, коріандр, настурція.
2. Невдалі
Фенхель, кольрабі, квасоля.
БАКЛАЖАНИ:
1. Вдалі сусіди
Горох, квасоля, салат, базилік, естрагон, чебрець.
2. Невдалі
Картопля і помідори.
ГОРОХ:
1. Вдалі сусіди
Морква, кукурудза, огірки, баклажани, салат, редис, шпинат, помідори, картопля.
2. Невдалі
Цибуля, часник.
КАБАЧКИ:
1. Вдалі сусіди
Квасоля, кукурудза, м’ята, настурції, редиска.
2. Невдалі
Картопля.
КАПУСТА:
1. Вдалі сусіди
Квасоля, буряк, селера, ромашка, кріп, м’ята, настурція, цибуля, материнка, картопля, шавлія.
2. Невдалі
Полуниця, помідори.
КАРТОПЛЯ:
1. Вдалі сусіди
Квасоля, капуста, кукурудза, салат, цибуля, чорнобривці, редиска, коріандр, настурція, льон.
2. Невдалі
Помідори, огірки, соняшник, гарбуз.
КУКУРУДЗА:
1. Вдалі сусіди
Горох, диня, гарбуз, квасоля, соя, соняшник, люпин.
2. Невдалі
Селера і буряк.
ЦИБУЛЯ:
1. Вдалі сусіди
Капуста, картопля, полуниця, морква, салат, буряк, помідори.
2. Невдалі
Горох, квасоля, шавлія.
МОРКВА:
1. Вдалі сусіди
Цибуля, цибуля-порей, часник, помідори, квасоля, редиска, горох, скорцонера, шавлія.
2. Невдалі
Кріп, аніс.
РЕДИСКА:
1. Вдалі сусіди
Огірки, квасоля, горох, капуста, цвітна капуста, салат, гарбуз, помідори, морква, пастернак, цибуля.
2. Невдалі
Гісоп.
БУРЯК:
1. Вдалі сусіди
Капуста, кольрабі, цибуля, м’ята, котяча м’ята.
2. Невдалі
Кучерява квасоля.
ГАРБУЗ:
1. Вдалі сусіди
Кукурудза, квасоля, соняшник, горох, помідори, редиска, настурція, м’ята.
2. Невдалі
Картопля.
КВАСОЛЯ:
1. Вдалі сусіди
Кукурудза, капуста, цвітна капуста, буряк, гарбуз, морква, помідори, полуниця, чабер, настурція, чорнобривці.
2. Невдалі
Фенхель, часник, цибуля-порей.
ЧАСНИК:
1. Вдалі сусіди
Помідори, морква, баклажани, капуста.
2. Невдалі
Горох, квасоля.
КАВУН І ДИНІ:
1. Вдалі сусіди
Кукурудза, горох, редиска, буряк, соняшник.
2. Невдалі
Огірки.
Тепер ти знаєш, де і які овочі садити. Крім цього, можна розглянути й інші можливості. Деякі садівники вважають, що ароматні трави (в першу чергу базилік і монарда) покращують смак помідорів.