У Греції немає новорічного свята без цього пирога: Клопотенко поділився рецептом традиційної "Василопіти"
У Греції жоден новорічний стіл не обходиться без традиційного пирога "Василопіта". Назвали його на честь свята Василя, яке припадає на 1 січня. Головною особливістю бісквіта є те, що перед його випіканням у тісто кладуть монету, загорнуту у фольгу. Греки вважають, що той, кому дістанеться шматочок пирога з монетою, буде мати найвдаліший рік. Також перші два шматочки не подають на стіл, а красиво їх прикрашають і кладуть під ялинку. Якщо монетка опиниться в одному з цих шматочків, то всю сім'ю супроводжуватиме успіх у новому році. Кулінар Євген Клопотенко поділився секретом приготування пишного грецького пирога "Василопіта" на своєму сайті, передають Патріоти України.
Інгредієнти:
- 400 г – борошна
- 300 г – вершкового масла
- 4 – яйця
- 10 – розпушувача
- 75 мл – молока
- 250 г – цукрової пудри (+100 г для посипання пирога)
- 2 г – мастики (не обов'язково)
- 1 – апельсин (цедра)
- ½ ч. л. – мускатного горіха
- 1 ст. л. – соняшникової олії
Спосіб приготування:
1. Перед приготуванням поставити духовку розігріватись на 180 градусів. Масло вершкове дістати з холодильника, щоб воно було кімнатної температури.
2. 300 г вершкового масла|мастила| перекласти в чашу комбайна і додати 250 г сухарної пудри. Збити до повітряної суміші. Далі, додавати яйця по черзі і продовжувати збивати. Усього додати 4 яйця.
3. Додати 75 мл молока та продовжувати збивати.
4. Взяти 1 апельсин, помити і натерти цедру так, щоб не зачіпати білу частину апельсина. Натерту цедру додати до всіх інгредієнтів та збити.
5. У чашу додати 300 г борошна і 10 г розпушувача, а також 1/2 ч.л. мускатний горіх. Перемішати на низьких обертах.
6. За допомогою ступки розім'яти 2 г мастики, додати в чашу і перемішати на низьких обертах.
7. Форму діаметром 24-26 застелити пергаментним папером та змастити 1 ст.л. олії. Тісто перекласти у форму і поставити випікатися на 50 хвилин при температурі 180 градусів.
8. Дати пирогу охолонути, після чого посипати цукровою пудрою.