В Україні надлишок яблук: як надовго зберегти фрукти вдома
Незважаючи на те, що Україна б'є рекорди з експорту яблук, в країні утворився дефіцит цих фруктів. Значну частину врожаю фермери просто знищують, тому що фрукти ніде зберігати. Журналісти "Сегодня" вирішили розібратися, скільки можна тримати яблука свіжими в домашніх умовах і як продовжити їх життя.
Микола Андрушко з дружиною три роки тому почали експеримент – пара захотіла з'ясувати, скільки може зберігатися в холодильнику звичайне українське яблуко.
"2015 року ми з дружиною купували яблука на ринку. І якось завалялися три яблука у нас в холодильнику. Одне ми розрізали 2016 року. Воно було ніби тільки зірване з дерева. 2017 року вже пішла точкова гниль, але всередині яблуко було ідеальне", – розповідає Микола.
А ось яблуко, яке пролежало три роки, все-таки згнило.
На ринку пояснюють: яблука, які зараз продаються в Україні, не призначені для зберігання. Їх потрібно або переробляти, або відразу їсти.
"Це літній сорт. Зимові сорти зберігатимуться півроку-рік. Зберігати потрібно, щоб був трохи холод і протяг. Коли сніг випадає, ми ще до яблук сніг заносимо – тоді прекрасно зберігається", – пояснив продавець яблук Володимир.
А ось за словами фермера Анатолія Бондаренка, якщо яблука не обробляти хімією, без холоду вони довго не пролежать.
В асоціації садівників перераховують кілька елементарних правил зберігання яблук в домашніх умовах.
"Однозначно потрібно покласти до камери для свіжих овочів і фруктів – в кожному холодильнику є така камера. Бажано ще запакувати в пакетик, щоб не випаровувалася волога. Тоді яблуко може пролежати в холодильнику не один місяць", – говорить голова асоціації УкрСадПром Дмитро Крошка.
Втім, з 1,5 млн тонн яблук, які виростають в Україні, місця для зберігання знаходяться лише для кожного п'ятого плода.