Варю варення багато, їм з жовтня по березень по ложці в день. Грип та застуда не чіпляються.
Бабуся з дитинства привчила їсти ці корисні ласощі в осінньо-зимовий сезон: дітям – чайну ложечку, а дорослим – столову. otozh.com.ua
У профілактичних цілях варення приймають по 1 ст. л. один раз в день (діти – по 1 ч. л.) за 20 хвилин до сніданку.
Під час хвороби – по 1 ст. л. три рази на день до повного одужання.
При млявості, виснаженні або загальній слабкості варення можна додавати в чай замість цукру.
Варення з шишок протипоказане людям з хронічними хворобами нирок, печінки і жовчного міхура, вагітним і дітям до 6 років.
Найважливіше питання: коли збирати соснові шишки? Робити це потрібно з дня весняного рівнодення (20 березня) до літнього сонцестояння (21 червня). Кращий час збору – початок і середина травня. Шишки треба брати молоді та зовсім зелені! Вони повинні бути не більше 4 см в довжину, легко розрізатися ножем або проколюватися нігтем. Шишки потрібно переробити відразу в день збору, інакше вони потемніють і зіпсуються. Перед приготуванням шишки залий водою і промий під краном, щоб змити пил і сміття.
Варити варення можна в будь-якому зручному посуді, але при низькій температурі (80-90 градусів), інакше шишки розкриються. З 2 кг шишок виходить 1,5-2 л готового продукту. А тепер перейдемо безпосередньо до рецепту.
СКЛАДОВІ: 80 шишок (приблизно 800 г) 1,5-2 л води 1-1,5 кг цукру
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Вимий шишки та повністю залий водою. Ємність вибирай так, щоб рідина повністю покрила шишки.
2. Вари шишки в воді 40 хвилин, потім дай настоятися 10-12 годин. Після закінчення часу проціди настій через три шари марлі (це необхідно, щоб дізнатися, скільки знадобиться цукру), шишки не викидай!
3. На 1 ст. настою візьми 1 ст. цукру. Вари сироп на повільному вогні (час до півтори години).
4. За 20 хвилин до готовності додай у варення шишки з розрахунку 8-12 штук на півлітрову банку.
5. Готове варення розлий по сухих стерилізованих банках і закрий кришками.
6. На смак варення виходить кисло-солодким, трохи схожим на мед, але з яскравим хвойним присмаком і ароматом.
Якщо у тебе немає часу на варіння варення, свіжі соснові шишки можна розрізати навпіл і залити медом. Найкраще підійде акацієвий або липовий. Банку постав на підвіконня, але не під прямі сонячні промені. Кожен день струшуй сироп, він буде готовий через 2-3 місяці. Потім злий рідину і проціди її через сито, самі шишки викинь. Отриманий сироп тримай в холодильнику і приймай за потреби.