Заготовка “Для олів’є”. Цe так смaчно та економно! Взимку дyже мене виручає, по магазинах ходити не потрібно. Баночку відкрила – улюблений салатик на столі!
Продукти (на 1 порцію)
На 1-літрову банку:
Огірки – 400 г
Горошок зелений очищений – 100 г
Сіль – 1 ст. ложка без верху
Цукор – 1 ст. ложка
Оцет 9% – 1,5 ст. ложки
Гвоздика – 2 шт.
Перець запашний горошком – 3 шт.
Листя вишні (або смородини) – 5-6 шт.
Часник – 3 зубки
Кріп – 3 гілочки
Листя дуба (або хрону) – 2-3 шт.
Аспірин – 1 таблетка
Окріп – 700 мл
Щоб приготувати заготовку “Для олів’є”, придбайте або зірвіть свіжі огірки та горошок. (Овочі повинні бути не митими, а на огірочки повинні залишатися не засохлі зав’язі квіток.)
Очистіть горошок і висипте горошини в сотейник або каструлю. Залийте гарячою водою і проваріть протягом 3-х хвилин, якщо горошок ще молодий.
Тим часом помийте банку, всипте в неї промиті листя вишні і дуба, які при бажанні можна замінити листям смородини і хрону. Очистіть часникові зубчики і наріжте їх в банку. Не використовуйте молодий часник – від нього консервація “вибухає”.
Ретельно промийте огірки, видаліть хвостики. Помістіть огірки щільно в банку, залишаючи зверху простір для горошку. Промийте гілочки або суцвіття кропу, помістіть їх між огірків.
Відкиньте бланширований горошок на друшляк і пересипте в банку.
Залийте в ємність окріп до самого верху, підставивши під банку ніж, щоб вона не лопнула. Накрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для пропарювання.
У сотейник всипте сіль, цукор, гвоздику і запашний перець.
За допомогою кришки для зливу рідини, злийте воду з банки в сотейник зі спеціями. Помістіть його на плиту і закип’ятіть вміст. Вимкніть нагрів і влийте оцет. Акуратно перемішайте і залийте назад в банку.
Додайте 1 таблетку аспірину і закатайте банку гарячою металевою кришкою за допомогою ключа для консервації. Переверніть догори дном і дайте охолонути, а після перенесіть в комору. Використовуйте під Новий Рік для створення салату олів’є.
Смачного!