Золоті квіти, які вилікують шлунок, зір та печінку! Ростуть на кожній клумбі…
Батьківщина цих квітів – сонячна Мексика, а в Європу їх привезли іспанські конкістадори після відкриття Колумбом Америки. В нашу країну вони потрапили приблизно у XVIII столітті та н
За легендою під час втечі Йосипа і Марії в Єгипет Святе Сімейство почала переслідувати зграя злодіїв. Коли вони наздогнали втікачів і відібрали у них гаманець, то звідти замість грошей посипалися квіти чорнобривців.
Легенда легендою, але за сукупністю корисних властивостей скромні чорнобривці дійсно можна назвати золотими. Мало хто знає, що ці квіти є найціннішим лікарським засобом, захищають садові рослини від шкідників, широко використовуються в кулінарії та косметології.
Чорнобривці лікувальні
У народній медицині водний настій квіток чорнобривців здавна застосовували як сечогінний, потогінний і протиглисний засіб. Пили чай з чорнобривців для лікування діареї та шлункових кольок. Мексиканські індіанці використовували настоянки чорнобривців для посилення лактації у годуючих матерів, полегшення ревматичних болів. А в Індії соком свіжого листя рослини лікували екзему.
Сучасна наука підтверджує цілющі властивості чорнобривців. Було виявлено, що вони допомагають оздоровити печінку і нирки, а в разі запальних процесів знімають біль. Настої чорнобривців покращують обмін речовин і зміцнюють імунітет. Так що, милі дівчата, це ще один привід заготовити в кінці літа (трохи) побільше «золотих» кольорів. Їх, до речі, можна додавати в компоти та киселі, які від цього набувають не тільки особливий аромат, а й лікувальні властивості, підвищують стійкість організму до застуд і грипу.
Застосування чорнобривців в народній медицині:
1. Фіточай для поліпшення зору На чайник 0,5 літра візьми чайну ложку зеленого чаю, 2 квітки чорнобривців, 3 квітки календули, 2 листочки кропиви, 1 молодий листочок топінамбура і 2 гілочки м’яти. Залий чайник окропом і накрий рушником на 30 хвилин. Випий чай протягом дня, розбавляючи водою в чашці. Залишками заварки можеш вранці промивати очі. Квітки чорнобривців добре зміцнюють зір, через те, що містять каротиноїд лютеїн, від якого залежать якість і чіткість зору. Для відновлення гостроти зору травники також радять приймати по 3 свіжих квіточки в день протягом 1 місяця. Для дітей дозування знижується до 1 квітки.
2. Для оздоровлення печінки 5 квіток чорнобривців залий літром окропу, кип’ятити 3 хвилини на повільному вогні, процідити. Приймай по 250 мл до їди вранці і ввечері. Курс лікування – 1 місяць, потім потрібно зробити тижневу перерву і повторити курс.
3. Від паразитів Настій чорнобривців відмінно допомагає при паразитич При захворюваннях підшлункової залози приймання настоянки чорнобривців дозволяє поліпшити стан органу, зняти запалення і набряк, а також нормалізувати вироблення ферментів.
5. При нежиті та гаймориті Полегшити дихання допоможуть інгаляції. Поклади в чайник для заварювання 5 бутонів чорнобривців, залий їх окропом так, щоб вода доходила до нижньої основи носика. Укутай чайник в рушник і дай постояти 5 хвилин. Вдихай повітря з носика ротом, видихай носом. Коли ніс почне вільно дихати, роби вдих носом, а видих ротом.
6. При неврозах Ванни з відваром чорнобривців заспокоюють нервову систему, допомагають в стресових ситуаціях, знімають занепокоєння, відновлюють душевну рівновагу. Рекомендуються при неврозах, депресіях, невпевненості й розгубленості.
7. Для зміцнення стінок судин 2 столових ложки квіткових кошиків чорнобривців і 1 чайну ложку квіток таволги (комірника вязолістного) завари у двох склянках окропу. Дай настоятися в закритому посуді 20 хвилин. Пий засіб по 1 склянці 3 рази в день до їди.
Як ми вже писали, чорнобривці знайшли широке застосування в кулінарії. Так, сучасна грузинська кухня просто немислима без імеретинського шафрану, який являє собою не що інше, як висушені й розмелені в порошок суцвіття чорнобривців. Від найбільш категорично налаштованих грузинів можна почути, що ні сациві, ні харчо взагалі не можна готувати без цієї пряності. Імеретинський шафран є обов’язковим інгредієнтом знаменитої суміші хмелі-сунелі. Аромат прянощі дуже специфічний, квітково-пряний з фруктовими нотками