3 прості способи відрізнити ГМО від звичайних продуктів
ГМО – генетично модифіковані організми (рослини, тварини, мікроорганізми), яким пересадили гени інших організмів. ГМ-продукти володіють стійкістю до комах-шкідників, гербіцидів, грибків і вірусів.
Їх смак часто кращий, а ростуть вони швидше за традиційні продукти.
Поки немає ніяких наукових доказів того, що модифіковані продукти небезпечні для людини. Численні міжнародні дослідницькі установи та наукові організації підтверджують ці дані.
ГМ-продукти можуть викликати алергічну реакцію. Наприклад, якщо у вас алергія на фундук і ви з’їли продукт з генами цього горіха, то алергічність дасть про себе знати.
Тому уважно вивчайте інформацію на етикетках.
1. Вивчіть етикетку
Натуральні продукти маркують особливим чином. Шукайте позначки «100% organic», «Organic» або «Made with organic ingredients». Вони гарантують, що в товарі немає генетично модифікованих компонентів. Зверніть увагу на написи «Без ГМО», «Non-GMO» і «Made without genetically modified ingredients». У складі цих товарів можуть бути присутніми ГМО, але не більше 0,9%. У США овочі та фрукти позначають PLU-кодом з 5 цифр на ціннику. Код на трансгенні продукти починається з 8.
2. Зверніть увагу на зовнішній вигляд продукту
Генетично модифіковані продукти бездоганні на вигляд. Вони мають правильну форму, однаковий розмір і довго не псуються, так як нові гени дозволяють їм бути стійкими до негативного зовнішнього впливу. Наприклад, ген бактерії Bacillus thuringiensis, доданий в ГМ-рослини, виробляє токсин, який отруює шкідників. Якщо овочі пошкоджені комахами – найімовірніше перед вами натуральний продукт.
3. Якщо для вас важливо не вживати ГМ продукти, запам’ятайте цей список:
78% сої, 33% кукурудзи і 24% ріпаку в світі – трансгенні.
Їх додають в такі продукти, як:
ковбаса,
сосиски молочні та сирні продукти
напівфабрикати і борошняні суміші
сухі сніданки, каші швидкого приготування
хліб, кондитерські вироби
солодкі напої
бавовняна і арахісова олія
майонез
шоколадний сироп