Названо найнебезпечніші помилки розміщення продуктів в холодильнику
Бактерії сальмонели, кишкової палички та ієрсиніозу знаходяться просто в вашому холодильнику. Як правильно зберігати продукти вдома, щоб не підхопити виснажливу хворобу, нам порадили експерти і лікарі.
"Після важкого дня на роботі ти приходиш з магазину і складаєш продукти в холодильнику, де є місце. Тому зберігається все підряд – молочка, сосиски, хліб і овочі", – розповідає Софія Троян, мешканка Києва.
Софія разом зі знімальною групою "Сегодня" зважилася перевірити свій холодильник. Експеримент покаже, чи є небезпека для її здоров'я. З фотографіями полиць йдемо до терапевта Юлії Поворознюк і відразу ж чуємо застереження: "Така картинка холодильника може призвести до гострого кишкового отруєння".
Небезпека підстерігає сир, ковбаски і відкриті консерви, біля яких Софія поклала немиті овочі. Саме на них часто живуть збудники ієрсиніозу. Ця інфекція підступна тим, що обчислити її відразу дуже складно. Тому, поки інфікована людина пройде всі обстеження, вона може надовго застрягти в лікарні вже з ускладненнями.
Також потрібно запам'ятати, що відриті консерви в жерстяній банці можна зберігати не більше доби. Після цього її зміст починає окислюватися, а всередині розмножуються небезпечні мікроби і фрикадельки стрімко перетворюються на отруту. Заморожене м'ясо та зелень в морозильнику лежать поруч, і це також небезпечно. Адже дівчина ризикує підхопити кишкову паличку або сальмонелу.
Щоб убезпечити себе, лікар радить ретельно промивати холодильник хоча б раз на місяць. Від цвілі врятує розчин з соди. А щоб прибрати потім неприємний запах, фахівці радять протерти холодильник лимонним соком.