«На що ти розраховуєш, те і знайдеш» ©

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС

Авторизація

Авторизуйтеся

Багата кутя за всіма традиціями – кращі рецепти

Кутя це не тільки обрядова поминальна страва, але і найголовніша страва Святої Вечері – з неї належить починати вечерю. Тому всі складові страви символічні подвійно: цілі зерна пшениці або інших злаків означають землю – джерело родючості і воскресіння або вічне життя.

Мед і мак – земний достаток і солодке життя в слов’янському Вирії, а пізніше християнському раю: горіхи – здоров’я, родзинки – благополуччя, каша в цілому – плодючість і продовження роду. А чим смачніше кутю Ви приготуєте, тим вище буде достаток у Вашій родині.

Кутя настільки поживна і багата мікроелементами і вітамінами, що її можна сміливо використовувати як самостійну страву для щоденного раціону, адже вона дуже смачна!

Існує кілька варіантів такої страви:

багата кутя (пісна кутя з різними компонентами, яку готують на Святвечір);

щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока);

голодна кутя (на Хрещення, cтрава, яка в основному складається з зернової основи і підсолоджувача).

Багата кутя

Інгредієнти:

4 склянки куті;
½ склянки цукру;
½ склянки нарізаної кураги;
½ склянки маку;
½ склянки нарізаного чорносливу;
родзинки, горіхи;
мед за смаком.
Спочатку відваріть зерна, а мак запарте в дуже гарячій воді на кілька хвилин. Після цього мак потрібно процідити і розтерти з цукровим піском. В іншому посуді чорнослив, родзинки і курагу замочіть на 20 хвилин (також в гарячій воді).

Потім все потрібно охолодити. Нарізані сухофрукти змішайте з горіхами, маком і звареною кутею. У самому кінці додайте трохи меду.

Кутя «Українська»

Інгредієнти:

2 склянки зерен пшениці,
3 л води,
1 склянка маку,
1/2 склянки порізаних горіхів
1 яблуко,
1/3 ст меду,
1 ст цукру.
Підсушіть зерна в духовці протягом 15 хвилин при температурі 250 градусів, помішуючи час від часу. Промийте і замочіть в холодній воді на ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Доведіть зерна до кипіння і тушкуйте на слабкому вогні 3-4 години.

Запарте окропом мак, відкиньте на сито і потовчіть в ступці, відставте в сторону. Коли все охолоне, змішайте всі інгредієнти в миску і додайте дрібно порізане яблуко. Можна додавати родзинки, курагу та інші сухофрукти.

Джерело

ВСЕ БУДЕ ЛЮКС
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі