Неймовірно смачна домашня аджика: кращі рецепти — господині на замітку.
Приправа з томатів, гострого перцю і часнику давно використовується кулінарами різних країн. Завдяки пряному соусу м’ясні та рибні страви набувають більш глибокий, виразний смак. Ми пропонуємо 3 популярні рецепти, які заслуговують уваги, інформує Ukr.Media.
Аджика зі сливи на зиму
Ця аджика відмінно підходить до м’ясних страв і птиці, добре поєднується з рисом і макаронами.
Продукти:
Сливи — 2 кг
Часник — 200 гр (5-6 головок середнього розміру)
Гіркий перець — 2-3 стручки (за смаком)
Солодкий перець — 1 кг (бажано червоного кольору)
Пучки зелені кропу, петрушки, зеленого та фіолетового базиліка і листя тархуну (естрагону)
Томатна паста — 2 ст. ложки
Сіль — 2 — 2,5 ст. ложки (за смаком)
Цукор — 70-100 гр (за смаком, залежно від сорту і солодощі сливи)
По 1/4-1/2 ч. ложки чорного меленого перцю, меленого коріандру, меленої гвоздики, меленого кмину (за смаком)
Як приготувати аджику зі сливи:
Часник очистити, вимити, обсушити. Сливу вимити, видалити кісточки. Солодкий і гіркий перець вимити, у солодкого перцю видалити насіння, нарізати на четвертинки. Зелень вимити, обсушити. У тархуну (естрагону) обірвати листочки і молоді гілочки.
Пропустити через м’ясорубку в окрему миску часник. Потім пропустити через м’ясорубку сливу, солодкий і гіркий перець, всю зелень, скласти пюре в металеву каструлю з товстим дном.
Додати сіль і цукор за смаком, мелені спеції, добре перемішати і поставити на середній вогонь. Довести суміш до кипіння, зменшити вогонь до мінімального і варити 15-20 хвилин. Потім додати часник і кип’ятити ще 5 хвилин.
Розлити аджику в сухі стерильні банки і герметично закрити стерильними сухими кришками. Банки перевернути догори дном, укутати і дати повністю охолонути.
Зберігати аджику в темному прохолодному сухому місці.
Аджика «Золотуха»
Продукти:
Помідори — 3 кг
Перець солодкий болгарський 8 шт.
Часник — 5 великих головок
Олія соняшникова — 1 стакан
Цукор — 1 склянка
Сіль — 3 ст. ложки
Перець пекучий — 4 стручки
Як приготувати аджику:
Наливаємо в глибоку каструлю або казан склянку олії, добре розігріваємо і додаємо помідори, прокручені на м’ясорубці. Тушкуємо на невеликому вогні протягом 1 години.
Болгарський перець і часник так само прокручуємо на м’ясорубці і додаємо до помідорів. Тушкуємо ще 15 хв.
Хто любить погостріше — пекучий перець додайте разом з болгарським, хто не любить гострого — з помідорами.
Поки тушкується наша аджика, стерилізуємо банки і кришки. Заповнюємо банки гарячою аджикою і закатуємо. Ставимо на кришки і накриваємо ковдрою, до повного охолодження.
Кабачкова аджика на зиму
З цієї кількості продуктів вийде 2 півлітрові баночки аджики.
Продукти:
Кабачки (середні, не великі) — 0,5 кг
Перець солодкий болгарський — 80 гр
Морква — 80 гр
Часник — 1 головка
Помідори свіжі — 250 гр
Перець гіркий — 0,5-1 шт
Паста томатна — 2 ст. ложки
Олія рослинна — 30 гр
Сіль — за смаком
Цукор — 20-30 гр
Оцет 9% — 15-20 мл
Як приготувати кабачкову аджику на зиму :
Кабачки нарізати середніми шматочками (якщо кабачки не молоді, шкірку можна зняти). Також нарізати очищені солодкий болгарський перець і моркву. Помідори нарізати на 2-4 частини, у гіркого перцю видалити хвостик. Далі кабачки, перець, моркву і помідори перекрутити на м’ясорубці. Суміш перемішати і поставити на вогонь.
Після закипання варити овочі 20 хвилин, постійно помішуючи. Потім додати сіль, цукор, томатну пасту, дрібно нарізаний гіркий перець (перець, залежно від того, яку гостроту аджики ви хочете отримати, звільнити від насіння або використовувати з насінням, в останньому випадку — буде гостріше), влити рослинну олію. Перемішати і варити на повільному вогні ще 10 хвилин.
Додати подрібнений часник, проварити 5 хвилин. Далі влити оцет, кабачкову аджику перемішати, дати закипіти і відразу ж вимкнути газ. Розкласти готову аджику по стерилізованим банкам і закатати. Перевернути і укутати до повного охолодження.
Зберігати чудову, дуже смачну кабачкову аджику, приготовану на зиму, можна при кімнатній температурі.