Рeцепт “Aсорті” з маминого зошита, пеpевірений чaсом. Дужe смaчно і зpучно: вiдкриваєш oдну бaночку, а до стoлу пoдаєш і огірки, і помідори.
Інгредієнти
На 1 банку об’ємом 2 л:
помідори, огірки (скільки увійде в банку)
1 невелика морква
5-6 зубчиків часнику
2 листків хрону
2 парасольки кропу
4 листків смородини
4 листки вишні
2-3 гілочки естрагону (якщо не знайшли, не додавайте)
5 горошин запашного перцю
5 горошин чорного перцю.
Для маринаду (на 1 літр води):
2 ст. л. цукру
2 ст. л. солі
70 мл столового 9% оцту.
Для маринаду на банку об’ємом 3 л, зазвичай, потрібно:
1,5 л води
3 ст. л. солі
3 ст. л. цукру
3 лаврових листка
100 мл оцту 9%.
Спосіб приготування
Заздалегідь готуємо банки і кришки.
Огірки, помідори і зелень добре промиваємо проточною водою. Огірки потрібно залити холодною водою на 2 години.
Нарізаємо одну невелику моркву на кружечки.
У огірків зрізаємо краї.
На дно банки укладаю листя хрону, листя смородини, гілочки естрагону, він же острогін (якщо не знайшли, то не додавайте), листочки вишні і парасольку кропу.
Викладаємо огірки. Укладаємо щільно, але без зусилля.
У процесі укладання додаю зубчики часнику і моркву, порізану на кружечки.
Потім, кожен помідор наколюємо зубочисткою в чотирьох місцях, навколо плодоніжки.
Зверху кладу ще одну парасольку кропу, перець запашний і чорний перець горошком.
Дуже акуратно заливаємо банки з овочами окропом.
Залиті окропом банки, накриваємо кришками.
Через 15 хвилин зливаємо воду з банок, вона нам не знадобиться.
Заливаємо банки новою порцією окропу (вже вдруге) і знову залишаємо на 15 хвилин.
А через 15 хвилин, зливаємо воду, але вже в каструлю (з цієї води будемо готувати маринад).
Готуємо маринад
На 1 літр води кладемо 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 2 лаврових листа і ставимо каструлю на вогонь, перемішуємо. Доводимо маринад до кипіння.
Вимикаємо вогонь і вливаємо оцет.
Заливаємо киплячим маринадом банку, закатуємо, перевертаємо і закутуємо. Залишаємо так до повного охолодження.
Асорті готово!
Смачного!