В минулому році мала шалений урожай цибулі. Цибуля вродилась на славу, і зберігалась всю зиму. Порада сусідки виявилась дієвою, тому ділюся секретом!
Ось як виростити велику цибулю, яка буде довго зберігатися.
Я ще не дуже який городник. Але ось цибуля у мене росте просто чудово. А доглядати за нею навчила одна сусідка по дачі: всі заздрять її врожаям! Ось і я хочу розповісти Вам, як це робиться. Так би мовити, пустити секрети сусідки в маси.
Цибуля не любить глинистого грунту, якщо у Вас такий, потрібно на грядку обов’язково насипати піску, торфу, все перемішати. А ще потрібен слаболужний грунт, якщо у вас кислий, обов’язково з осені (навесні це робити пізно) потрібно внести доломітове борошно для розкислення.
При посадці цибулю потрібно опустити на хвилин 10-20 в розчин марганцівки для знезаpаження посадкового матеріалу.
Потім потрібно обрізати вершечки, щоб цибуля швидше проростала.
У рядок насипати трохи звичайної солі, допоможе в боротьбі з цибулевою мухою.
Поруч з грядкою цибулі обов’язково садіть грядку з морквою, яка знову ж відлякуватиме цибулеву муху. А цибуля, в свою чергу, відлякує морквяну муху. Так би мовити, взаємна користь.
Цибуля і морква повинні рости поряд!
Зробіть три підгодівлі.
1-а- в фазі двох листочків – гнойова жижа (1 л гною на відро води) або курячий послід (1 склянка на відро води) + 30-40 г суперфосфату, попередньо розчиненого в теплій воді, + стакан золи.
2-а підгодівля через два тижні: суперфосфат – 30 г + сечовина 10 г + калій 5 г на відро води.
3-тя підгодівля – наприкінці червня – суперфосфат 30 г + сечовина 10 г + калій 5г. Якщо будете удобрювати на початку липня – азот (сечовину) виключіть.
І ні в якому разі не допускайте надлишку азотних добрив, буде хороше перо, а цибулини постраждають. З калійних добрив краще всього підійде сірчанокислий калій, так як цибуля вимоглива до сірки. А від калію залежить збереження цибулі. Він ще є в золі.
Ні в якому разі не застосовуйте в підгодівлі свіжий гній і хлористий калій (якщо його і вносити, т о тільки з осені) – відразу ж знизите свої врожаї. Не нехтуйте фосфором – від нього багато в чому залежить величина цибулин.
Сушимо цибулю правильно!
Дуже важливий, тому що всі ми хочемо, щоб цибуля зберігалася, як можна довше. Так ось, що б так і було, необхідно цибулю прибрати вчасно, а саме до перших серпневих дощів. Найкраще – в кінці липня. Встигнете – підмочити не тільки свою цибулю, але і репутацію хорошого городника – вже ніщо не допоможе зберегти цибулю дійсно довго.
Звичайно ж потрібно якомога краще просушити цибулю на горищі, де гуляє вітер. Потім зняти весь засохлий бруд, відрізати висохле перо, залишивши 8-10 см.
А ще раджу час від часу перебирати цибулю. Якщо раптом зіпсується хоча б одна – від неї почнуть псуватися і інші.
Хочете вірте, хочете ні, у мене ріпчаста цибуля зберігається до нового врожаю і довше в паперових мішках на кухні під столом.
Бажаю і Вам бути з цибулею цілий рік!