Стрункість на все життя. Як з віком змінюється апетит. Пояснює британський дієтолог!.
Наш апетит не стабільний, протягом життя він змінюється. І оскільки вибір їжі – важливий фактор здоров’я і добробуту, необхідно купувати правильні звички. Існує сім віків апетиту, і розуміння цих фаз допоможе розвинути нові способи боротьби з недоїданням і переїданням, а також з їхніми наслідками на кшталт ожиріння.
Перша декада: від 0 до 10
У ранньому дитинстві тіло швидко росте. Дієтична поведінка, що склалася в ці роки, може залишитися з нами в дорослому житті і привести до зайвої ваги. Метушливість і страх перед їжею можуть сприяти деяким труднощам, які виникають у батьків маленьких дітей. Але стратегія повторної дегустації та навчання в позитивному середовищі допоможуть дітям дізнатися про незнайому, але важливу їжу на кшталт овочів.
Діти потребують певного контролю, особливо в тому, що стосується розмірів порцій. Настійні прохання батьків “вичистити тарілку” призводять до того, що діти втрачають здатність розпізнавати власний апетит і почуття голоду. У майбутньому це може вилитися в переїдання.
Актуальною проблемою сьогодні є захист дітей від реклами шкідливої їжі – і не тільки на телебаченні, але також у додатках, соціальних мережах і блогах.
Друга декада: від 10 до 20
У підлітковому віці розвиток апетиту і зростання організму, обумовлені гормонами, сигналізують про статевої зрілості і перетворення дитини у дорослого. Те, як підліток ставиться до їжі, формує його звички на роки вперед. Це означає, що прийняті підлітком рішення про харчування невід’ємно пов’язані зі здоров’ям майбутніх поколінь, котрим вони стануть батьками. На жаль, без повчань тінейджери можуть придбати нездорові харчові звички.
Щоб визначити найбільш ефективні методи боротьби зі зростаючою проблемою надмірної ваги і недоїдання потрібно провести ще чимало досліджень. Однак в цілому відомо, що у молодих жінок більше шансів постраждати від дефіциту харчування, ніж у молодих чоловіків.
Також в групі ризику дівчатка-підлітки, які рано вагітніють, адже їх організм повинен підтримувати не тільки власні зростання, але також зростання плоду.
Третя декада: від 20 до 30
У молодих дорослих змінюється спосіб життя – вони вступають до коледжу, одружуються або живуть із батьками, самі стають батьками і матерями. Все це може привести до набору ваги. Від накопиченого жиру важко позбутися: тіло посилає сильні сигнали апетиту, коли ми вживаємо менше їжі, ніж необхідно для покриття енергетичних потреб. Але сигнали, що перешкоджають переїданню, слабші. Все це призводить до порочного кола надмірного споживання.
Нова сфера наукових досліджень концентрується на тому, щоб вивчати ситість, тобто відчуття того, що з’їдено досить. Це корисно при спробах схуднути, адже почуття голоду більше від інших заважає дотримуватися обмежень і є менше, ніж просить тіло. Тобто, створювати дефіцит калорій. Різна їжа посилає в мозок різні сигнали. Наприклад, можна запросто з’їсти банку морозива, тому що жир не відправляє в мозок сигнали припинити поглинати їжу. Зате їжа з високим вмістом протеїну, води або клітковини здатна надовго зберегти відчуття ситості. Різна їжа посилає в мозок різні сигнали
Четверта декада: від 30 до 40
Доросле трудове життя приносить інші проблеми: це вже не тільки буркітливий живіт, але також стрес, який впливає на апетит і харчові звички 80% населення. При цьому половина людей під впливом стресу втрачає апетит, а інша половина навпаки – починає переїдати. Такі різні стратегії інтригують: феномен “харчової залежності”, непереборного бажання поглинати специфічні, часто висококалорійні продукти, ще не зовсім зрозумілий.
Також на стрес і його вплив на харчову поведінку можуть впливати такі риси характеру як перфекціонізм і сумлінність. Важливим викликом є реорганізація робочого середовища заради позбавлення від проблемних патернів харчування. Роботодавці повинні прагнути до пропаганди здорового харчування заради продуктивної і здорової робочої сили. Зокрема, думати про способи управління стресом і стресовими ситуаціями.
П’ята декада: від 40 до 50
Ми – істоти звички, і часто не хочемо міняти переваги, навіть якщо знаємо, що вони для нас шкідливі. Слово “дієта” походить від грецького “diaita”, що означає “стиль життя”. Водночас ми хочемо змінити своє харчування, не змінивши стиль життя, але мати здорове тіло і розум. Є безліч доказів того, що харчування є головним чинником формування різних хвороб. Всесвітня організація здоров’я називає куріння, нездорову дієту, відсутність фізичної активності і проблеми з випивкою головними факторами впливу на здоров’я і смертність.
Саме в цьому віці дорослим варто змінювати поведінку відповідно до того, що диктує здоров’я. Однак симптоми хвороб часто залишаються невидимими – наприклад, високий кров’яний тиск і холестерин. Тому багато дорослих не роблять жодних кроків.
Шоста декада: від 50 до 60
У літньому віці відбувається поступова втрата м’язової маси – це приблизно 0,5-1% на рік після 50 років. Такі фактори як зниження фізичної активності, недостатнє споживання білка і менопауза у жінок прискорюють процес втрати м’язової маси.
Здорова, різноманітна дієта і фізична активність важливі для зменшення таких наслідків старіння. А потреби старіючого покоління у прийнятних, недорогих і таких продуктах, що містять велику кількість білка, часто не задовольняються. Багаті білками закуски можуть стати ідеальним способом збільшити загальне споживання протеїну літніми людьми, але нині є досить мало таких продуктів.
Сьома декада: від 60 до 70 і далі
Важливий виклик сучасності – зростання тривалості життя і підтримання гідної якості життя. Адже інакше ми ризикуємо перетворитися на суспільство дуже старих, але немічних людей. Тут важливо правильне харчування, адже старість приносить із собою поганий апетит і відсутність голоду, звідси – ненавмисна втрата ваги і підвищена крихкість. Відсутність апетиту може бути наслідком хвороби, наприклад, Альцгеймера.
Їжа – це соціальний досвід, і мінливі чинники на кшталт бідності, втрати партнерів або сім’ї, прийом їжі поодинці впливають на почуття задоволення від їжі. Інші проблеми похилого віку на кшталт проблем із ковтанням, зубами, втрати відчуттів смаку і запаху також впливають на бажання поїсти.
Ми маємо пам’ятати про те, що протягом усього життя їжа – це не тільки паливо, але також соціальний і культурний досвід, яким потрібно насолоджуватися. Всі ми є експертами з їжі, адже робимо це щодня. Тому повинні вітати кожну можливість поїсти як шанс насолодитися їжею і позитивними ефектами, які правильна їжа робить на наше здоров’я.